Έτοιμη να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 και το 2024, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν κατά τη δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, την εβδομάδα που έληξε. Πιθανότατα οι Βρυξέλλες θα αναθεωρήσουν τα στοιχεία για την ανάπτυξη του 2023 από το 1,8% στο 2,3% και για το 2024 από το 2,8% στο 3%.

Και αυτό κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας, που φαίνεται ότι δε θα επανέλθουν στα ιστορικά υψηλά του 2022, αλλά και της σταδιακής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού από το 9,4% το 2022 στο 4,5% και στο 2,2% για το 2024.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, του ESM και της ΕΚΤ αξιολόγησαν την ελληνική οικονομία, υπό το πρίσμα της προκήρυξης των εθνικών εκλογών. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενημερώθηκαν για το καλύτερο του αναμενομένου πρωτογενές έλλειμμα του 2022 (υπολογίζεται ότι θα κλείσει σημαντικά κάτω από το 1% του ΑΕΠ), αλλά και για την αποκλιμάκωση του χρέους στο 157% του ΑΕΠ, από 158,9% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός, λόγω του υψηλού πληθωρισμού αλλά και της ψηλότερης του αναμενομένου απόδοσης της οικονομίας.

JP Morgan: Η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, η αμερικανική JP Morgan ενημέρωσε τους επενδυτές πελάτες της ότι προσδοκά πώς η Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κυβέρνηση μετά τη δεύτερη κάλπη:

«Η προσδοκία μας είναι ότι η εν ενεργεία Νέα Δημοκρατία θα σχηματίσει είτε πλειοψηφία είτε κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις δεύτερες εκλογές και θα συνεχίσει να προσφέρει εποικοδομητική πολιτική ατζέντα.

Tι εκτιμά η JPM για τα ελληνικά ομόλογα

Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν σχετική υπεραπόδοση από την περιφέρεια την περασμένη εβδομάδα, πιθανότατα λόγω των θετικών εξελίξεων στην προσφορά. Μετά την κοινοπραξία του πενταετούς ελληνικού ομολόγου, η Ελλάδα έχει καλύψει το 75% των ακαθάριστων αναγκών της σε εκδόσεις του 2023, με βάση την πρόβλεψη της JPM για 6 δισ. ευρώ από τα 8 δισ. ευρώ, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη να βγει στην πρωτογενή αγορά μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση, πιθανότατα μέχρι τα τέλη του γ’ τριμήνου.

«Όπως συζητήθηκε σε πρόσφατες δημοσιεύσεις μας, παραμένουμε σε γενικές γραμμές εποικοδομητικοί για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπουμε ότι η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται με σταθερά έως ελαφρώς στενότερα spreads από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023, δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών/δημοσιονομικών/θεμελιωδών μεγεθών και την υψηλή πιθανότητα η Ελλάδα να επιτύχει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας έως τις αρχές του 2024, μια εκτίμηση που επαναλαμβάνει ο οίκος από πέρυσι.

Ωστόσο, παραμένουμε ουδέτεροι για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, λόγω κινδύνων αύξησης του ‘πολιτικού θορύβου’, καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Για τους επενδυτές που επιθυμούν να είναι με αυξημένες θέσεις στα ελληνικά ομόλογα (overweight Ελλάδα), θεωρούμε τα ομόλογα με διάρκεια 7-10 ετών ελκυστικά, καθώς διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές χώρες», επισημαίνει ο οίκος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr