Έτοιμο σχέδιο για νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Το οικονομικό επιτελείο έχει έτοιμο σχέδιο για την περαιτέρω ενίσχυση των νοικοκυριών εφόσον οι τιμές στην ενέργεια συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία.

Όπως έχει ήδη γράψει το Economico.gr το σχέδιο αυτό προβλέπει την ενίσχυση των νοικοκυριών και το πρώτο τετράμηνο του 2022. Όμως για την υλοποίηση του σχεδίου δεν υπάρχει ακόμη η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Νέα κριτήρια ζητά η Κομισιόν

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι εκπρόσωποι της Κομισιόν θεωρούν ότι δεν είναι σωστή η οριζόντια ενίσχυση όλων των νοικοκυριών και ζητούν να μπουν κριτήρια για την ενίσχυση όσων την έχουν πραγματικά ανάγκη. Έτσι δεν αποκλείεται  εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο, που είναι και το πιθανότερο με την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές ενέργειας, η κυβέρνηση να θεσπίσει κριτήρια για την περαιτέρω   επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σταϊκούρας: “Εαν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα επέμβει”

Το ενδεχόμενο για μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας στήριξη επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «εάν παραμείνουν ή οι τιμές αυξηθούν περισσότερο, μπορεί η κυβέρνηση να αναγκαστεί -και ορθώς, να επέμβει ακόμα περισσότερο φέτος». Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε προτεραιότητα τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών που έχει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο νέο προϋπολογισμό θα υπάρχει ένα κονδύλι ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιδότηση λογαριασμών ενέργειας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν οι πόροι για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις σε ένα νέο ενδεχόμενο lockdown ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

“Δεν υπάρχει σενάριο lockdown”

Τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κρίση προκύψει στη χώρα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, χωρίς να σημαίνει όμως ότι πάντα υπάρχουν και οι δημοσιονομικές δυνατότητες. «Έχουμε ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση προκύψει, είπε χαρακτηριστικά,  αυτό σημαίνει σύνεση και προνοητικότητα αλλά δεν υπάρχει σενάριο lockdown στο τραπέζι από την  κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό και την ακρίβεια που διαπιστώνεται στην αγορά, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο που είναι όμως εντονότερο απ’ ότι είχε υπολογισθεί αρχικά. Μάλιστα σημείωσε ότι δεν θα αποτελέσεις έκπληξη αν τους επόμενους μήνες ο πληθωρισμός «σκαρφαλώσει» στο 4%. Πάντως ο κ. Σταϊκούρας είπε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων εκτός από τα ενεργειακά προϊόντα, όπου η μείωση των τιμών θα έλθει προς τα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2022.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr