κινεζικά αντίποινα

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι μόλις παγιωθεί η νέα πολιτική ηγεσία του Κινέζου Προέδρου, ο κ. Σι Τζιπίνγκ πιθανότατα θα προχωρήσει σε επιθετικά αντίποινα προς τις ΗΠΑ, για την πρόσφατη απόφασή της να περιορίσει τις εξαγωγές προς την κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών.

Οι αμερικανικοί κανονισμοί 

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέους κανονισμούς για να εμποδίσει την πρόσβαση της Κίνας σε τεχνολογία και εξοπλισμό κατασκευής τσιπ. Οι κανονισμοί εμποδίζουν επίσης τις εξαγωγές τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστικών τσιπ υψηλής απόδοσης (που χρησιμοποιούνται σε υπερυπολογιστές) προς την Κίνα.

Αν και οι κανονισμοί βρίσκονταν υπό επεξεργασία εδώ και μήνες, η ανακοίνωση ήρθε λιγότερο από 10 ημέρες πριν ξεκινήσει το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Σι έλαβε επίσημα τρίτη πενταετή θητεία ως αρχηγός του κόμματος.

Για τη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας -ακρογωνιαίο λίθο της τεχνολογικής στρατηγικής του Σι- το χρονοδιάγραμμα σηματοδότησε σημαντικές επιχειρησιακές διαταραχές την εβδομάδα πριν συνέλθει το κορυφαίο πολιτικό όργανο, που συναντάται δύο φορές τη δεκαετία, αποδεικνύοντας πόσο λίγο έχει μειώσει την εξάρτησή της από ημιαγωγούς και συναφείς τεχνολογίες του εξωτερικού η Κίνα.

Σοβαρές συνέπειες στην κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών 

Με δεδομένη την κυριαρχία της τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ και τη Δύση, οι νέοι περιορισμοί θα διαταράξουν σοβαρά τη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας. Οι έλεγχοι των εξαγωγών αφορούν εξοπλισμό, σχέδια, αυτοματισμούς και άλλο λογισμικό που απαιτείται για την κατασκευή προηγμένων τσιπ, καθώς και πολίτες των ΗΠΑ που απασχολούνται ως μηχανικοί ή σε άλλες θέσεις.

Στοχεύοντας την τεχνολογία κατασκευής ημιαγωγών, οι περιορισμοί πιθανότατα θα είναι αποτελεσματικοί στην περαιτέρω αναχαίτιση της ανάπτυξης του κλάδου στην Κίνα. Πράγματι, μόλις σε δύο εβδομάδες από την ανακοίνωση των νέων ελέγχων στις εξαγωγές, ορισμένες αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη αποσυρθεί ή ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.

Εισαγωγές από τις ΗΠΑ

Ενώ η χώρα έχει σημειώσει πρόοδο στην κατασκευή ορισμένων τσιπ υψηλής ανάλυσης, οι κινεζικές εταιρείες δεν τα έχουν μεταφέρει στη μαζική παραγωγή και σχεδόν όλος ο κρίσιμος εξοπλισμός και το λογισμικό κατασκευής εξακολουθούν να εισάγονται.

Δεδομένου ότι ορισμένα απ’ αυτά τα εργαλεία, ιδιαίτερα ακριβά και προηγμένα μηχανήματα, είναι ίσως τα πιο προηγμένα στη βιομηχανία και κατασκευάζονται μόνο από λίγες εταιρείες, η Κίνα είναι απίθανο να δημιουργήσει εγχώρια εναλλακτική αυτή τη δεκαετία.

Ο πιο προηγμένος κατασκευαστής μηχανών υπεριώδους λιθογραφίας στη χώρα, η Shanghai Micro Electronics Equipment, έχει μόνο ανάλυση 90 nm — τεχνολογία που εμπορευματοποιήθηκε από παγκόσμιους ηγέτες από το 2002.

Εδώ και καιρό αναπτύσσει μια μηχανή 28 nm, αλλά καθυστερεί αρκετά. Ακόμα κι αν εντέλει παρουσιάσει το νέο μηχάνημα, θα χρειαστεί χρόνο για να το πλασάρει στη μαζική παραγωγή και σε εργοστάσια.

Το αντίκτυπο είναι ήδη ορατό 

Αν και οι νέοι κανόνες επικεντρώνονται μόνο στα πιο προηγμένα τσιπ, θα μπορούσαν να διαταράξουν και την πιο ώριμη βιομηχανία τσιπ της Κίνας.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι περιορισμοί και οι απορρέοντες κίνδυνοι συμμόρφωσης έχουν ήδη αντίκτυπο πέραν της τεχνολογίας στην οποία στοχεύουν άμεσα οι νέοι κανόνες.

Ακόμη και η ολλανδική ASML ζήτησε από τους υπαλλήλους της στις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξυπηρετούν πελάτες στην Κίνα εν γένει.

Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο «τρέχουν» πολλά έργα ή τμήματα εταιρειών ταυτόχρονα, θα χρειαστεί χρόνος ώστε οι εταιρείες να εφαρμόσουν εσωτερικούς ελέγχους που προστατεύουν τους υπαλλήλους τους στις ΗΠΑ από παραβιάσεις.

Επιπλέον, αμερικανικές εταιρείες όπως η KLA Corp. και η Lam Research μπορεί να δυσκολευτούν να εξυπηρετήσουν την ευρύτερη κινεζική αγορά λόγω δυσκολιών στην επαλήθευση της τελικής χρήσης των τεχνολογιών τους, πιθανώς περικόπτοντας τον κατάλογο των Κινέζων πελατών τους.

Υπό τον φόβο κινεζικών αντιποίνων 

Εταιρείες που εδρεύουν σε άλλες ασιατικές χώρες και δεν ακολουθούν τους αμερικανικούς περιορισμούς, από φόβο κινεζικών αντιποίνων, θα αναγκαστούν επίσης να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους στην κινεζική αγορά.

Μέσω των νέων κανόνων, η Ουάσιγκτον αποδεικνύει ότι είναι πρόθυμη να επεκτείνει τους περιορισμούς σε όλους τους τομείς της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών. Λίγο πριν από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, ξένοι κατασκευαστές στην Κίνα – συμπεριλαμβανομένων των SK Hynix της Νότιας Κορέας και Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) – φέρεται να έλαβαν τελευταία στιγμή ειδικές άδειες επί των αμερικανικών εξαγωγών, που τουλάχιστον προς το παρόν θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν εξοπλισμό και υποστήριξη από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτές οι εξουσιοδοτήσεις θα μπορούσαν τελικά να αποσυρθούν ή να μην παραταθούν, πράγμα που σημαίνει ότι εταιρείες με δραστηριότητες στην Κίνα πιθανότατα ξεκινούν να επεξεργάζονται σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Η αντίδραση

Αντιμέτωπο με τον αντίκτυπο των περιορισμών, το Πεκίνο πιθανότατα θα επικεντρωθεί στην εξάλειψη της διαφθοράς στον τομέα, με την ελπίδα να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του. Η Κίνα θα ενδυναμώσει τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από την ξένη τεχνολογία, αλλά ο αργός ρυθμός της κινεζικής καινοτομίας στη βιομηχανία ημιαγωγών —που μπορεί να οφείλεται σε διαφθορά, κυρώσεις ή τεχνολογικές προκλήσεις— θα οδηγήσει σε έντονο έλεγχο του κλάδου από την κινεζική ηγεσία.

Ακόμη και πριν από την ανακοίνωση των τελευταίων ελέγχων στις εξαγωγές των ΗΠΑ, υπήρχαν ενδείξεις ότι οι κινεζικές αρχές είχαν αρχίσει να παίρνουν μέτρα εναντίον ηγετών του κλάδου, φαινομενικά λόγω διαφθοράς και άλλων προκλήσεων που υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, η αυστηρότερη κυβερνητική εποπτεία μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό για τον κλάδο ημιαγωγών της Κίνας, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη εσωτερική αναταραχή σε μια εποχή που οι εταιρείες ήδη αγωνίζονται να προσαρμοστούν στους αμερικανικούς περιορισμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr