Οι επικεφαλής της ΕΚΤ και της Fed φαίνεται πως άναψαν πράσινο φως για μείωση στα βασικά τους επιτόκια μέσα στο 2024

Το σήμα για μειώσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών δόθηκε. Οι επικεφαλής της ΕΚΤ και της Fed φαίνεται πως άναψαν πράσινο φως για μείωση των βασικών επιτοκίων μέσα στο 2024. Σε αυτό το συμπέρασμα, ότι δηλαδή το 2024 θα είναι η χρονιά όπου οι κεντρικές τράπεζες θα «εγκαινιάσουν» την εποχή μείωσης των επιτοκίων, καταλήγουν και κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές αλλά και παράγοντες της διεθνούς αγοράς.

Απροσδιόριστο, προς το παρόν, είναι πότε θα εκκινήσει η νέα περίοδος για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Το βασικό σενάριο, σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ- που οι αποφάσεις της έχουν άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα – αναφέρει πως η πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Απρίλιο και συνολικά έξι μειώσεις της τάξης των 25 μ.β. η κάθε μία, το 2024. Δεν διαβλέπουν, δηλαδή, απότομη και μεγάλη μείωση των επιτοκίων, αλλά μια σταδιακή πτώση τους εντός της επόμενης χρονιάς.

Οι τελικές αποφάσεις συναρτώνται από την πορεία του πληθωρισμού

Αυτό, πάντως που σημειώνουν οι αναλυτές και απορρέει τόσο από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, είναι ότι οι τελικές αποφάσεις συναρτώνται από την πορεία του πληθωρισμού αλλά και της οικονομίας το 2024.

Είναι σαφές ότι η ΕΚΤ αναμένει πρόσθετα στοιχεία που θα δίνουν μία βεβαιότητα για τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2%, ενώ παράλληλα είναι πρόδηλο πως ανησυχεί για τα σημάδια στασιμότητας-ακόμη και ύφεσης- που εμφανίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. Η ίδια η Λαγκάρντ, μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις της, διευκρίνισε ότι η κεντρική τράπεζα θα περιμένει τα στοιχεία για τα αποτελέσματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, προσθέτοντας ότι στο πρώτο εξάμηνο θα υπάρχουν πολλά στοιχεία για τους μισθούς και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά εργασίας.

Την αρχή θα κάνει η Fed

Η Fed, από την πλευρά της, ήταν η πρώτη κεντρική τράπεζα που άνοιξε τον κύκλο των αυξήσεων στα επιτόκια και αυτή θα είναι η πρώτη που θα εκκινήσει τον χορό των μειώσεων. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Fed μάλιστα έγινε συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων, με τα στελέχη της να προβλέπουν – στο πλαίσιο των τριμηνιαίων προβλέψεων τους για την οικονομία – τρεις τέτοιες κινήσεις, της τάξης των 25 μ.β. η κάθε μία, μέσα στο 2024.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, δεδομένων των σαφών ενδείξεων ότι ο βασικός πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών μειώνονται στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr