Ο στρατός των ΗΠΑ θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς σε σύγχρονα όπλα

Ο Maksym Kozytskyy, ο κυβερνήτης του Lviv, που βρίσκεται 60 χλμ. από τα πολωνικά σύνορα, είπε ότι οι προκαταρκτικές αναφορές αναφέρουν ότι υπήρξαν τέσσερις πυραυλικές επιθέσεις, τρεις σε αποθήκες που δεν χρησιμοποιούνταν από τον στρατό και μία άλλη σε πρατήριο αυτοκινήτων. «Ήταν ένα βάρβαρο χτύπημα σε ένα πρατήριο καυσίμων, είναι μια εντελώς πολιτική εγκατάσταση», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους και πορρίπτει τις κατηγορίες της Ουκρανίας για φρικαλεότητες, λέγοντας ότι η Ουκρανία τις έχει οργανώσει, ως προβοκάτσια, για να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς στη χρήση πυροβολικού με οβίδες τις επόμενες ημέρες, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ. Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η εκπαίδευση με οβίδες θα πραγματοποιηθεί εκτός Ουκρανίας και όλοι εικάζουν ότι θα γίνει στην Πολωνία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, επεκτείνοντας τη βοήθεια για να συμπεριλάβει βαρύ πυροβολικό ενόψει μιας ευρύτερης ρωσικής επίθεσης που αναμένεται στην ανατολική Ουκρανία.

 Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες (Δευτέρα) ότι ο διάλογος του με τον Πούτιν έχει σταματήσει μετά την ανακάλυψη μαζικών δολοφονιών στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έπληξε εκατοντάδες στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ανέφερε ότι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από αέρος κατέστρεψαν 16 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Kharkiv, Zaporizhzhia, Donetsk και Dnipropetrovsk και στο λιμάνι του Mykolayiv, που βρίσκονται στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η ρωσική αεροπορία είχε εξαπολύσει πλήγματα εναντίον 108 περιοχών όπου ήταν συγκεντρωμένες οι ουκρανικές δυνάμεις και το ρωσικό πυροβολικό έπληξε 315 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους

Έτσι μοιάζει η κόλαση στη γη…”

Η Ρωσία προσπαθεί να ελέγξει πλήρως τη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, η οποία πολιορκείται εδώ και εβδομάδες και θα ήταν ένα τεράστιο στρατηγικό έπαθλο, συνδέοντας εδάφη που κατέχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στα ανατολικά με την περιοχή της Κριμαίας που προσάρτησε η Μόσχα το 2014 .

Ο Ταγματάρχης Serhiy Volyna, διοικητής της 36ης ταξιαρχίας πεζοναυτών της Ουκρανίας που εξακολουθεί να μάχεται στη Μαριούπολη, ζήτησε βοήθεια σε επιστολή του προς τον Πάπα Φραγκίσκο, λέγοντας ότι γυναίκες και παιδιά παγιδεύτηκαν ανάμεσα σε μαχητές στα χαλυβουργεία της πόλης. “Έτσι μοιάζει η κόλαση στη γη… Ήρθε η ώρα (για) βοήθεια όχι μόνο με προσευχές. Σώστε τη ζωή μας από σατανικά χέρια”, ανέφερε η επιστολή, σύμφωνα με αποσπάσματα που ανάρτησε στο Twitter ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Βατικανό.

Τουλάχιστον 1.000 άμαχοι κρύβονταν σε υπόγεια καταφύγια κάτω από το τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο τη Δευτέρα. Βίντεο και ηχητικά πλάνα έδειξαν σοβαρές εκρήξεις και καπνός να αναδύεται από το χαλυβουργείο, το οποίο περιέχει μυριάδες κτίρια, υψικάμινους και σιδηροδρομικές γραμμές.

  • Με πληροφορίες από το Reuters

Πηγή: economico.gr