Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να σχεδιάζει τη στρατηγική της για σταδιακή άρση των απαγορευτικών παρά τις όποιες πρόσθετες καθυστερήσεις στην επιχείρηση εμβολιασμού που μπορεί να προκαλέσει η εμπλοκή με το εμβόλιο της AstraZeneca, αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.  

Την Τετάρτη τα αποκαλυπτήρια

«Υπάρχει λόγος να προσβλέπουμε σε ουσιαστική μείωση της διασποράς του κορωνοϊού, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την προοπτική να αρθούν οι περιορισμοί που επιβαρύνουν τόσο τους πολίτες, όσο και την οικονομία» θα αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, σύμφωνα με το Bloomberg. «Κλειδί» του ευρωπαϊκού σχεδίου είναι ο εμβολιασμός ενός μεγάλου μέρους του ενήλικου πληθυσμού, έως και το τέλος του καλοκαιριού.

Η δημοσίευση του εγγράφου έρχεται καθώς η κορύφωση της μετάδοσης σε ολόκληρη την Ευρώπη αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να επανεπιβάλουν περιορισμούς. Η συντονισμένη άρση των λοκντάουν θα βασίζεται σε ένα σύστημα βαθμίδων «που θα αντανακλά την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος» θα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βαθμίδες και προσομοιώσεις

Το σύστημα το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) θα προβλέπει την προσομοίωση των περιθωρίων που θα έχει κάθε κυβέρνηση κράτους-μέλους για χαλάρωση των μέτρων «χωρίς να διακινδυνεύει πισωγύρισμα στα κρούσματα κοροναϊού». Στόχος του ECDC είναι να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα τον επόμενο μήνα, λέει το προσχέδιο.

Η ΕΕ θέλει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της κατά του ιού έως τα τέλη του καλοκαιριού, ανοίγοντας το δρόμο για κάποιου «είδους» επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία που σκότωσε περισσότερα από 550.000 άτομα στο μπλοκ και οδήγησε την ευρωπαϊκή οικονομία στην απότομη ύφεση που έχει καταγραφεί.

Κλειδί οι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd  η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca σε ορισμένες χώρες της ΕΕ λόγω ανησυχιών σχετικά με πιθανές παρενέργειες θα μπορούσε να καθυστερήσει τον στόχο της ανοσοποίησης των 3/4 του πληθυσμού έως και ένα μήνα. Ωστόσο, το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αναμένει 300 εκατομμύρια δόσεις να διανεμηθούν στα κράτη – μέλη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.

Η Κομισιόν θα επισημάνει την Τετάρτη ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο ένα κομμάτι του πάζλ για το ξανάνοιγμα, και θα δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού για το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες, στο οποίο θα αναφέρεται ότι  οι κάτοχοί του είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν ελεγχθεί και βρεθεί αρνητικοι ή έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Η τελευταία εκδοχή του εγγράφου αναφέρει ότι εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν αυτοί που εμβολιάζονται με εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ θα είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς.

Το «πράσινο διαβατήριο»

Η Ουγγαρία έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολίων που παρασκευάζονται στη Ρωσία και την Κίνα, τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση από τον Eθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Η απόφαση για συμπερίληψη αυτών των εμβολίων στο πιστοποιητικό θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια εκτός του μπλοκ, βοηθώντας τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Το δελτίο θα περιλαμβάνει επίσης μηχανισμό για την παροχή εμβολίων που χορηγούνται σε χώρες εκτός ΕΕ.

Οι προετοιμασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν «με μια κοινή προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, για να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες συντονίζονται όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των τρεχόντων μέτρων», θα δηλώσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή ανακοίνωση. «Τα πιστοποιητικά πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα», θα λένε οι ηγέτες σύμφωνα με ένα προσχέδιο της δήλωσής τους που είδε το Bloomberg.

Η ΕΕ ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν την πρόταση γρήγορα, ώστε τα πιστοποιητικά να έχουν τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα Ιουνίου. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν επίσης να επιτρέψουν την άρση της σχεδόν γενικής απαγόρευσης που ισχύει επί του παρόντος για εισερχόμενα ταξίδια από κράτη εκτός της ΕΕ. Ο τουρισμός και άλλα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό του ανοίγματος της ΕΕ», θα αναφέρει η Κομισιόν, και θα επισημαίνει ότι θα «διευκολύνει την προσαρμογή των περιορισμών όταν οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες» είναι «σε θέση να παρουσιάσουν πιστοποιητικά βάσει ενός συστήματος που θεωρείται επαρκώς αξιόπιστο».

Πηγή: economico.gr