Αυξάνεται διαχρονικά η χρήση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud services) στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον εταιρικό τομέα, με το 45,2% των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το 2023 να χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία αντίστοιχη υπηρεσία, έναντι 41% το 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, η χρήση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους μεταξύ άλλων για συνδρομητική χρήση λογισμικού (SaaS), πρόσθετη υπολογιστική ισχύ, επέκταση ψηφιακής αποθηκευτικής δυναμικότητας κ.α. από επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι περισσότερο διαδεδομένη μεταξύ των επιχειρήσεων σε Φινλανδία (78,3%), Σουηδία (71,6%), Δανία (69,5%) και Μάλτα (66,7%).

Eurostat

Η Ελλάδα (23,6%) συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. με χρήση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους από λιγότερες εκ του 1/4 των επιχειρήσεων της χώρας, όπως και στη Ρουμανία (18,4%) και στη Βουλγαρία (17,5%).

Από πλευράς κατηγορίας υπηρεσιών cloud services που προτιμούν οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. το 2023, στην κορυφή βρίσκονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (82,7% – e-mail cloud services), ακολουθούμενες από υπηρεσίες ψηφιακού χώρου αποθήκευσης (68,0% – cloud storage), υπηρεσίες χρηματο-οικονομικού ή λογιστικού λογισμικού (51,6% – finance or accounting software applications) και υπηρεσίες φιλοξενίας βάσεων δεδομένων (43,0% – enterprise database cloud hosting).

Eurostat

Πέραν των κύριων, αυτών, κατηγοριών, ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το στατιστικό εύρημα της Eurostat, ότι περίπου το 1/4 των επιχειρήσεων της Ε.Ε. αγόρασαν το 2023 υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους για την ανάπτυξη, δοκιμή και διάθεση υπολογιστικών εφαρμογών (26,1%), σύστημα επιχειρησιακού σχεδιασμού (25,9% – ERP), επιπλέον υπολογιστική ισχύ για τα λογισμικά της επιχείρησης (25,4% – computing power) και σύστημα διαχείρισης σχέσεων με την πελατεία (25,0% – CRM).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr