αύξηση του πληθωρισμού ανακοινώνει σήμερα η ευρωζώνη

Στο 8,6% πέταξε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στο 12%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη 

Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να είναι 8,6% τον Ιούνιο του 2022, από 8,1% τον Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο).τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).

Σύμφωνα με την Eurostat, την αρνητική πρωτιά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών κατέχει η Εσθονία πληθωρισμό στο 22%, ενώ στην τελευταία θέση κατατάσσεται η Μάλτα με 6,1% πληθωρισμό.

O ρωσο-ουκρανικός πόλεμος εκτίναξε την τιμή των αγροτικών προϊόντων

Όπως αναφέρει η Eurostat, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές, ιδιαίτερα καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιούχων σπόρων (ιδίως ηλίανθων) και λιπασμάτων. Αυτό έχει προσθέσει περαιτέρω αστάθεια στις αγορές, με αποτέλεσμα απότομες αυξήσεις των τιμών για βασικά γεωργικά προϊόντα και εισροές.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 (1ο τρίμηνο 2022), η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (δηλαδή εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) αυξήθηκε κατά 9,5% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 (4 τρίμηνο 2021), υποστηριζόμενη από ισχυρές αυξήσεις για λιπάσματα και βελτιωτικά εδάφους (+21,2%), ενέργεια και λιπαντικά (+17,4%) και ζωοτροφές (+9,2%). Εν τω μεταξύ, η μέση τιμή των αγροτικών αγαθών στο σύνολο (παραγωγή) αυξήθηκε κατά 6,0%.

Διπλασιάστηκαν οι τιμές των λιπασμάτων

Οι τελευταίες τριμηνιαίες αυξήσεις τιμών βασίζονται σε αυξήσεις από την αρχή του πρώτου τριμήνου 2021. Σε ετήσια βάση, η μέση τιμή των γεωργικών εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις αυξήθηκε κατά 27,4% για την ΕΕ μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του πρώτου τριμήνου 2022.

Ειδικότερα, η τιμή των λιπασμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε κατά μέσο όρο στην ΕΕ (+96,2%) και η μέση τιμή της ενέργειας και των λιπαντικών αυξήθηκε λίγο περισσότερο από το ήμισυ (+55,6%). Το υψηλότερο κόστος των σιτηρών και της ενέργειας πέρασε και στις ζωοτροφές (+22,9%).

Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής αυξήθηκε κατά 19,9% για την ΕΕ μεταξύ του πρώτου τριμήνου 2021 και του 1ου τριμήνου 2022. Υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις των τιμών για τα δημητριακά (κατά μέσο όρο +41,5%), τους ελαιούχους σπόρους (+51,7%), καθώς και τα βοοειδή ( +24,2%), πουλερικά (+22,2%) και γάλα (+21,4%), μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr