Πληθωρισμός ευρωζώνη

Νέα έκρηξη των τιμών στην  ευρωζώνη τον Νοέμβριο αποτυπώνουν τα στοιχεία της Eurostat, με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να ξεπερνά όλες τις προβλέψεις και να εκτοξεύεται στο 4,9%.  Στην Ελλάδα βρίσκεται στο 4,3% ετησίως και στο 0,6% μηνιαίως, με βάση την προσωρινή εκτίμηση που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Τον Οκτώβριο, οι τιμές στην ευρωζώνη είχαν καταγράψει ετήσια άνοδο 4,1%. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδό τους στο 4,5% τον Νοέμβριο, η επίδοση όμως του 4,9% που ανακοίνωσε η Eurostat σηματοδοτεί και ιστορικό ρεκόρ στα χρονικά της ευρωζώνης.

Η ενέργεια καταγράφει την πιο μεγάλη ετήσια άνοδο (27,4% μετά το 23,7% τον Οκτώβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (2,7% από 2,1% τον Οκτώβριο).

Υψηλό 29 ετών στη Γερμανία – Ρεκόρ 13 ετών στην Γαλλία

Αλμα 6% έκαναν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία -σε εναρμονισμένη βάση, για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη- τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Eίναι το πιο υψηλό επίπεδο από το καλοκαίρι του 1992 κι ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο 5,6%.

Στην Γαλλία ο πληθωρισμός έτρεξε τον Νοέμβριο με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών. Η άνοδος πάντωςτων τιμών ενέργειας και προϊόντων μεταποίησης αντισταθμίστηκε σε έναν βαθμό από την πτώση του κόστους νωπών προϊόντων.

O ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 3,4%, υψηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για 3,2% και ήταν η μεγαλύτερη άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή από το 2008. Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν απροσδόκητη πτώση τον Οκτώβριο – υποχώρησαν 0,4% σε μηνιαία βάση.

Υψηλό 30 ετών στην Ισπανία

Κατά 5,6% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά στο πιο υψηλό σημείο των τελευταίων 30 ετών (από το 1992), σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής τη Δευτέρα. Σε μηνιαία βάση, κινήθηκαν ανοδικά κατά 0,3%.

Η αύξηση προήλθε από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, ενώ από την άλλη, υπήρξε αναπάντεχη πτώση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr