Κομισιόν

Σε 3,0% υποχώρησε τον Νοέμβριο – από 3,8% τον Οκτώβριο – ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον τρέχοντα μήνα, με το μέσο εναρμονισμένο πληθωρισμό της Ευρωζώνης να διαμορφώνεται αντίστοιχα ακόμα χαμηλότερα, σε 2,4% (από 2,9%).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής στατιστικής αρχής Eurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Ελληνικός εναρμονισμένος πληθωρισμός (HICP) τον Νοέμβριο 2023 έχει υποχωρήσει σημαντικά, κατά 1,1 εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ευρωζώνη, τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης τιμών σε 12μηνη βάση φαίνεται πως κατέγραψαν τον Νοέμβριο τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός (6,9%, από 7,4% τον Οκτώβριο), για να ακολουθήσουν οι υπηρεσίες (4,0%, από 4,6%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,9%, έναντι 3,5%) και η ενέργεια (υποχώρηση 11,5%, έναντι πτώσης 11,2%). Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τον Νοέμβριο επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του δομικού πληθωρισμού – δεν περιλαμβάνει καύσιμα και τρόφιμα – σε 3,6% ετησίως.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. – της Γερμανίας – στην οποία ο εναρμονισμένος πληθωρισμός Νοεμβρίου υποχώρησε σε 2,3% ή στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο του 2021, έχοντας στο μεταξύ καταγράψει μέγιστη τιμή 11,6% τον Οκτώβριο 2022. Στην εξέλιξη αυτή, συνέδραμε καθοριστικά η υποχώρηση των τιμών ενέργειας. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η υποχώρηση του πληθωρισμού σε μια τόσο μεγάλη οικονομία της Ευρωζώνης, ωφέλησε και το μέσο εναρμονισμένο πληθωρισμό σε αυτήν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr