Την ώρα που τα ταξίδια με τα αεροπλάνα έχουν μετατραπεί σε… οδύσσεια και οι ταξιδιώτες μοιάζουν να τα αποφεύγουν, η Ελλάδα αποτελεί ένα πραγματικό παράδοξο σε όλη την ΕΕ.

Κι αυτό, διότι σύμφωνα με την Eurostat, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που οι πτήσεις αυξάνονται σε σχέση με το 2019, σε μια στιγμή που οι εμπορικές πτήσεις σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνονται σημαντικά. Στην σχετική έκθεση διαπιστώνεται ότι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση στον αριθμό των εμπορικών πτήσεων.

Μείωση κατά 16%

Σύμφωνα με την Eurostat, υπολογίζεται πως τον Ιούνιο του 2022, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, η μείωση σε επίπεδο ΕΕ έφτασε στο 16%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η μείωση των εμπορικών πτήσεων αφορά σε όλες χώρες της ΕΕ, με μοναδική εξαίρεση την Ελλάδα, όπου -αντίθετα με την ευρωπαϊκή τάση- όχι μόνο δεν υπήρξε μείωση αλλά καταγράφηκε αύξηση, της τάξης του 1%.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την Eurostat, στη Σλοβενία οι εμπορικές πτήσεις μειώθηκαν κατά 40%, ενώ ακόμα και σε μεσογειακές χώρες, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς για το καλοκαίρι, καταγράφεται και εκεί μείωση των εμπορικών πτήσεων. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία η μείωση των εμπορικών πτήσεων έφτασε στο 10% σε σχέση με το 2019, στη Γαλλία το 14% και την Ισπανία το 9%.

Κικίλιας: Δεν έγινε τυχαία

Και ενώ η έκθεση της Eurostat αφορά στον αριθμό των πτήσεων και έχει ποσοτικά χαρακτηριστικά, φαίνεται πως και η ποιότητα των πτήσεων και η εμπειρία των ταξιδιωτών είναι αναβαθμισμένη για όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η γερμανική «Handelsblatt», σε εκτενές ρεπορτάζ, περιέγραψε το πρωτοφανές χάος που παρατηρείται αυτό το καλοκαίρι στα αεροδρόμια της Ευρώπης, με εξαίρεση αυτά της Ελλάδας.

Στα τελευταία στοιχεία της Eurostat αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας ότι το γεγονός ότι σε μια περίοδο μείωσης των πτήσεων, το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ανεπηρέαστη «δεν έγινε τυχαία. Είναι το επιστέγασμα της συλλογικής δουλειάς και της σωστής προετοιμασίας που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr