Κομισιόν - Χρηματοδότηση Ε.Ε.

Τρεις Ελλάδες ή περισσότερες από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συντηρούν οι εξαγωγές των 27 χωρών-μελών της εκτός της Ε.Ε..

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή στατιστική αρχή Eurostat δημοσιοποιώντας τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. το 2021 οι οποίες εδράζονταν σε εξαγωγές Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων εκτός Ε.Ε. ανήλθε σε 30,4 εκατομμύρια, αυξημένος κατά 1,7% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες 29,9 εκατ. θέσεις εργασίας του 2020.

Eurostat

Γενικότερα, η Ευρωπαϊκή απασχόληση που συντηρείται από εξαγωγές εκτός Ε.Ε. διαμορφώθηκε το 2021 στο 15% του συνόλου των 210 εκατ. εργαζομένων στην Ε.Ε., δηλαδή περίπου 1 στους 7 Ευρωπαίους εργαζόμενους οφείλει την εργασία του σε εξαγωγικές δραστηριότητες της επιχειρήσεις στην οποία απασχολείται.

Ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στην Ε.Ε. σε εξαγωγικές δραστηριότητες ήταν μεγαλύτερος στην – εξαγωγικού προσανατολισμού, μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. – Γερμανία (6,9 εκατ. εργαζόμενοι), ακολουθούμενη από τη Γαλλία και την Ιταλία (3,4 εκατ. εργαζόμενοι, έκαστη).

Όμως, ως ποσοστό στο σύνολο της απασχόλησης, ο αριθμός των εργαζομένων σε εξαγωγικές δραστηριότητες της Ε.Ε. ήταν υψηλότερος στην Ιρλανδία (27%), στο Λουξεμβούργο (25%) και στη Βουλγαρία (23%). Το χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό κατέγραψε η Κροατία (10%), η Ελλάδα (12%) και η Γαλλία (12%).

Eurostat

Κατά τη διάρκεια του 2021, οι εξαγωγές της Ε.Ε. παρήγαγαν 2,23 τρισ. Ευρώ προστιθέμενης αξίας στην Ευρωπαϊκή οικονομία ή το 17% του συνόλου αυτής, έναντι 16% το 2020. Σε απόλυτες αξίες, τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία προσέθεσαν οι εξαγωγές της Ε.Ε. στη Γερμανία (583,6 δισ. Ευρώ), στη Γαλλία (287,2 δισ. Ευρώ) και στην Ιταλία (227,8 δισ. Ευρώ).

Ως ποσοστό του συνόλου της οικονομίας όμως, η προστιθέμενη αξία των Ευρωπαϊκών εξαγωγών εκτός Ε.Ε. μεγιστοποιήθηκε στο εξαιρετικά υψηλό ποσοστό 47% στην Ιρλανδία – η σχεδόν η μισή οικονομία της – και στο Λουξεμβούργο στο ένα τρίτο της οικονομίας του (33%). Στον αντίποδα, το χαμηλότερο αντίστοιχο ποσοστό κατέγραψαν το 2021 η Κροατία (10%) και η Πορτογαλία (12%).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr