Έξυπνα υδρόμετρα

Μεγάλες επενδύσεις συνολικής αξίας 1,85 δισ. Ευρώ προγραμματίζει στην επόμενη δεκαετία η ΕΥΔΑΠ, μεταξύ άλλων με την εγκατάσταση εκατομμυρίων “έξυπνων” υδρομετρητών που θα επιτρέπουν την ανά πάσα στιγμή υδρομέτρηση και την τάχιστη διάγνωση διαρροών εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποίησε η ΕΥΔΑΠ, ο κύριος όγκος του επενδυτικού προγράμματός της αφορά σε μεγάλα έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική, αλλά και σε έργα του δικτύου ύδρευσης (τοποθετήσεις νέων παροχών, εργασίες δικτύου ύδρευσης, επεκτάσεις, βελτιώσεις και αντικαταστάσεις) και του δικτύου αποχέτευσης (κατασκευή συνδέσεων ακινήτων & δευτερεύοντος δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων, ανακατασκευή καταθλιπτικών αγωγών).

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Χάρη Σαχίνη, βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ προϋπολογισμού 900 εκατ. Ευρώ στην Ανατολική Αττική, με χρηματοδότηση σε συντριπτικό ποσοστό 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 52% των έργων αυτών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τα υπόλοιπα “ωριμάζουν” μελετητικά και αδειοδοτικά. Όπως ανέφερε ο κ.Σαχίνης, τα έργα μετασχηματισμού, έξυπνο δίκτυο και μετρητές, ενεργειακά έργα, νέα συστήματα οικονομικών υπηρεσιών και εφοδιαστικής αλυσίδας είναι της τάξεως των 350 εκατ. Ευρώ, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών 400 εκατ. Ευρώ, ενώ άλλα έργα αποχέτευσης είναι της τάξεως 200 εκατ. Ευρώ.

Σε ότι αφορά στο ενδιαφέρον πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών μετρητών, έως τώρα έχουν τοποθετηθεί 80.000 “έξυπνα” υδρόμετρα στο Φάληρο και το Χαλάνδρι, ενώ από σήμερα ξεκινά και το πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ που θα αφορά στην εγκατάσταση έξυπνων υδρομετρητών στους δήμους Παλαιού Φαλήρου σε ζώνη δικτύου ύδρευσης 3.000 μετρητών και Πεντέλης. “Έχουμε καταλήξει στην τεχνολογία, η οποία θα δοκιμαστεί δεδομένου ότι η συνολική επένδυση είναι μεγάλη“, ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, προσθέτοντας πως θα υπάρχει εικόνα για κάθε διαρροή σε πραγματικό χρόνο χωρίς ο εργαζόμενος να απαιτείται να ανοίξει καν το καπάκι του φρεατίου.

Βάσει του σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ, σε διάστημα δέκα ετών θα έχουν εγκατασταθεί 2,5 εκατομμύρια υδρομετρητές, γεγονός που σημαίνει, ότι θα πρέπει να αντικαθίστανται περίπου 250.000 παλαιοί μετρητές ανά έτος ή περίπου 1.000 ανά ημέρα. Σε ερώτηση για μια πιθανή νέα πολιτική τιμολόγησης, ο κ. Σαχίνης απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα, αναφέροντας μόνον πως “η εικόνα για την επόμενη ημέρα των τιμολογίων νερού, δεδομένου του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο εξάμηνο”.

Ο ίδιος, πρόσθεσε πως η εταιρεία έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να απορροφήσει τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης, διατηρώντας σταθερά τα τιμολόγια. “Θα αναμένουμε την ΚΥΑ για την κοστολόγηση και τιμολόγηση για να δούμε πως ακριβώς θα λειτουργήσει το τιμολόγιο και μετά θα συζητήσουμε με την Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Ύδρευσης (ΡΑΑΕΥ) να δούμε τι θα αποδεχτεί από τα κόστη, από τις επενδύσεις και αυτά θα διαμορφώσουν το τιμολόγιο. Τότε θα ξέρουμε τι θα γίνει με τα τιμολόγια, αν θα μείνουν ίδια, αν θα ανέβουν. Σε έξι μήνες θα έχουμε πολύ καλύτερη ιδέα για το τί θα γίνει με τα τιμολόγια”, διευκρίνισε.

Επανέλαβε, πάντως, ότι η ΕΥΔΑΠ παρέχει το δεύτερο φθηνότερο νερό παγκοσμίως, σύμφωνα με το Global Water Intelligence, ενώ κατατάσσεται στην πρώτη θέση αναφορικά με την ποιότητα νερού μεταξύ 180 χωρών παγκοσμίως, σύμφωνα με τον δείκτη Περιβαλλοντικών Επιδόσεων του Πανεπιστημίου Yale.

Αναφορικά με την επέκταση δραστηριοτήτων της ΕΥΔΑΠ σε όμορες περιοχές όπως η Βοιωτία, η Φωκίδα, η Κορινθία, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ ανέφερε πως η ύπαρξη μίας μεγάλης εταιρείας, εφόσον υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο και μπορούν να αναπτύσσονται οικονομίες κλίμακος, αποτελεί μια “καλή εξέλιξη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για την αδιάλειπτη λειτουργία. Σκοπός μας είναι η προστασία καταναλωτή και το καθαρό νερό για όλους”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr