Καθώς ο κινεζικός κολοσσός των ακινητών Evergrande κάθε μέρα που περνά μοιάζει να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στη χρεοκοπία, καθώς αδυνατεί να αποπληρώσει το τεράστιο συσσωρευμένο χρέος του, οι παγκόσμιες αγορές παρακολουθούν με νευρικότητα τις εξελίξεις και παράλληλα απεργάζονται σενάρια για «φαινόμενο Lehman Brothers» στην Κίνα.

Πιέσεις στις αγορές

Οι διεθνείς αγορές δέχονται πιέσεις και οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης πέφτουν, με τον δείκτη Nasdaq να καταγράφει απώλειες άνω του 3% καθώς εντείνονται οι ανησυχίες αφενός για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και αφετέρου για την πιθανή διάχυση των προβλημάτων της Evergrande. Οι επενδυτές εμφανίζονται επίσης νευρικοί ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αυτήν την εβδομάδα, στην οποία θα καθορίσει τη μελλοντική πολιτική της.

Ανησυχία για χρεοκοπία

Οι ανησυχίες για μια πιθανή χρεοκοπία της Evergrande φαίνεται ότι επηρεάζουν ευρύτερα την αγορά. Ο δείκτης S&P 500 καταγράφει επίσης πτώση 4,8% από το υψηλό που είχε καταγράψει στις 2 Σεπτεμβρίου. «Σήμερα η αγορά πέφτει λόγω της απειλής μετάδοσης της κρίσης της κινεζικής αγοράς ακινήτων, παρά τις πολλές καλές ειδήσεις που είχαν πρόσφατα για την Covid-19», εξήγησε ο Τζέικ Ντόλαρχαϊντ, ο διευθύνων σύμβουλος της Longbow Asset Management στην Τάλσα της Οκλαχόμα.

Τερατώδες χρέος

Η Evergrande είναι σήμερα αντιμέτωπη με ένα χρέος ύψους 260 δισ. ευρώ. «Ο φόβος της χρεοκοπίας της υποδαυλίζει τον φόβο ότι θα εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers», εξήγησε ο αναλυτής Μάικλ Χιούσον της CMC Markets, αναφερόμενος στην αμερικανική τράπεζα, η κατάρρευση της οποίας προκάλεσε την κρίση του 2007-8. Μέχρι την Πέμπτη, η Evergrande καλείται να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 83,5 δισ. δολαρίων και μια πιθανή κατάρρευσή της θα ήταν η μεγαλύτερη δοκιμασία εδώ και πολλά χρόνια για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, αφού πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας με βάση τις πωλήσεις.

Επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία

Νωρίτερα, μεγάλες απώλειες κατέγραψε επίσης το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ (-3,30% στο κλείσιμο), το μοναδικό μεγάλο ασιατικό χρηματιστήριο που άνοιξε σήμερα, καθώς και τα ευρωπαϊκά: το Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,74%, το Μιλάνο ήταν στο -2,57%, η Φραγκφούρτη στο -2,31% και το Λονδίνο στο -0,86%. Η κινεζική οικονομία έχει ήδη εμφανίσει τις τελευταίες εβδομάδες πολλές ενδείξεις υποχώρησης, τόσο στην κατανάλωση, όσο και στην παραγωγή. «Κάθε επιβράδυνση στην κινεζική οικονομία θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη ζήτηση βασικών πρώτων υλών, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο για πολλά μέταλλα και ορυκτά», εξήγησε ο Ρας Μολντ, ο διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας AJ Bell.

«Σφίγγα» το Πεκίνο

Πλέον, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Πεκίνο, το οποίο, ωστόσο, κρατά κλειστά τα χαρτιά του και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν πρόκειται να παρέμβει για να διασώσει την Evergrande. «Πιστεύουμε ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να παρέμβει μόνο εάν υπάρξει μια εκτεταμένη κρίση που ενέχει συστημικούς κινδύνους για την οικονομία», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s σε σημείωμα του την 20η Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι «η χρεοκοπία της Evergrande από μόνη της θα ήταν απίθανο να οδηγήσει σε ένα τέτοιο σενάριο». Ωστόσο, αναλυτές της Citigroup Inc., της Barclays Plc και της UBS Group AG εκτιμούν ότι η κρίση χρέους του ομίλου China Evergrande θα οδηγήσει τις κινεζικές αρχές να παρέμβουν για να αποφευχθούν οι τριγμοί.

Χωρίς ρευστό η εταιρεία

Για την ώρα, τα πράγματα δεν δείχνουν αισιόδοξα: οι υποχρεώσεις της Evergande ισοδυναμούν με περίπου 2% του ΑΕΠ της Κίνας. Έχει περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους, οι οποίοι οι ίδιοι και πολλές από τις οικογένειές τους έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια γιουάν στα WMP της εταιρείας. Η εταιρεία έχει πάνω από 800 έργα υπό κατασκευή και περισσότερα από τα μισά από αυτά σταμάτησαν λόγω της ταμειακής της κατάρρευσης. Σήμερα, η Evergrande θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια που ξεπερνούν τα 800 δισεκατομμύρια γιουάν (124 δισεκατομμύρια δολάρια) μέσα σε ένα έτος ενώ έχει σε μετρητά 12 με 13 δισεκ. δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr