Σε κίνηση υψηλής διπλωματικής βαρύτητας προχωρά η Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο την τουρκική προκλητικότητα, όσο και την ευρωπαϊκή «δυσθυμία», όσον αφορά στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Επιστολή στην Κομισιόν

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρελί, ζητά την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε. και υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, τα όσα προβλέπει η συγκεκριμένη συμφωνία.

Μήνυμα αποδοκιμασίας προς την Άγκυρα

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δένδιας ζήτησε από την Κομισιόν να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων, τονίζοντας ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Βαρβιτσιώτης: Συντονισμένες κινήσεις

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι την περασμένη Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψή του με τον επίτροπο Βαρελί, μετέφερε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αναστολή της λειτουργίας της επιτροπής παρακολούθησης της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.–Τουρκίας.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες, ο Επίτροπος δήλωσε ότι θα αποστείλει προς την τουρκική πλευρά όλα τα σημεία που θεωρεί η Κομισιόν ότι παραβιάζει η Άγκυρα στην τελωνειακή ένωση και δέχθηκε την αναστολή της λειτουργίας της σχετικής επιτροπής παρακολούθησης.

Διπλωματική αντεπίθεση

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα προχωρεί σε ολομέτωπη διπλωματική αντεπίθεση κατά της Τουρκίας, καθώς ήδη προχωρεί στις εξής ενέργειες:

  • επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία καταγγέλλεται η άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας.
  • επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην οποία, πέρα από την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζεται ότι η τουρκική συμπεριφορά όχι μόνο αντιβαίνει τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας, αλλά παράλληλα δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
  • επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ για για την τουρκική παραβατικότητα, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας να κάνει επίκληση του άρθρου 42.7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης).
  • καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) της παράνομης αναγγελίας για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης η οποία επικαλύπτει περιοχές Ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, η οποία συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και παράλληλα δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.
  • παράλληλη καταγγελία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ) για το ίδιο ζήτημα.

Πηγή: economico.gr