Οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να… γλυτώσει από την ευλογιά των πιθήκων δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

Το πρώτο κρούσμα της ασθένειας εντοπίστηκε στην χώρα μας και προκειται για άνδρα με προσφατο ταξίδι στη Πορτογαλία. Το κρούσμα με κλινική συμπτωματολογία συμβατή με την ευλογιά των πιθήκων δηλώθηκε από το Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» στον ΕΟΔΥ την Τετάρτη.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Οργανισμού για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογίας των πιθήκων, ήταν θετικός. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΕΟΔΥ, τα δείγματα έχουν αποσταλεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τη γονιδιωματική επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων.

Σταθερή κατάσταση

Ο ασθενής νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Σημειώνεται ότι έως και τις 7 Ιουνίου έχουν καταγραφεί συνολικά 577 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 18 χώρες της Ευρώπης, καθώς και 437 κρούσματα σε 10 χώρες εκτός Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι ο Π.Ο.Υ. έχει ταχθεί κατά του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού κατά του ιού, αναφέροντας ότι μόνο συγκεκριμένες ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr