Σε «κόκκινο συναγερμό» έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη, καθώς ένας άνδρας νοσηλεύεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», ως ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων.

Πρόκειται για 61χρονο τουρίστα από το Μαρόκο, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας αεροπορικώς χθες (1/6) μέσω Κωνσταντινούπολης. Τα διαγνωστικά δείγματα του ύποπτου κρούσματος στάλθηκαν στο ΑΠΘ για ανάλυση, με τα αποτελέσματα να αναμένονται αύριο (3/6). Ο άνδρας προσήλθε μόνος του στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του «Παπαγεωργίου» και νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση με περιορισμένα συμπτώματα.

Την ίδια στιγμή, ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ., Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, τόνισε ότι η ξαφνική εμφάνιση εκατοντάδων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων ταυτόχρονα σε πολλά μέρη του κόσμου, υποδηλώνει ότι μπορεί να υπήρξε μη ανιχνεύσιμη μετάδοση για κάποιο χρονικό διάστημα. Από τη στιγμή που η Βρετανία ανέφερε για πρώτη φορά ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στις 7 Μαΐου, περισσότερα από 550 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου έχουν επαληθευτεί σε 30 χώρες εκτός των χωρών της δυτικής και κεντρικής Αφρικής όπου είναι ενδημική, σημειώνει ο ΠΟΥ.

«Δεν ξέρουμε αν είναι πολύ αργά για να περιοριστεί»

Η κορυφαία εμπειρογνώμονας της υπηρεσίας υγείας των Ηνωμένων Εθνών για την ευλογιά των πιθήκων, Ρόσαμουντ Λούις, σημείωσε ότι η εμφάνιση τόσων περιπτώσεων σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και σε άλλες χώρες, «είναι ξεκάθαρα λόγος ανησυχίας και υποδηλώνει μη ανιχνευμένη μετάδοση για κάποιο διάστημα». «Δεν γνωρίζουμε αν είναι εβδομάδες, μήνες ή 1-2 χρόνια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρουμε πραγματικά αν είναι πολύ αργά για να περιοριστεί».

Η ευλογιά των πιθήκων σχετίζεται με την ευλογιά, η οποία σκότωνε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο πριν εξαλειφθεί το 1980. Ωστόσο, είναι πολύ λιγότερο σοβαρή, με συμπτώματα που συνήθως περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό και εξάνθημα που μοιάζει με ανεμοβλογιά και εξαφανίζεται μετά από μερικές εβδομάδες. «Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων εάν έχει στενή σωματική επαφή με κάποιον άλλο που έχει μολυνθεί», υπογραμμίζει ο Γκεμπρεγέσους.

Όχι σε μαζικό εμβολιασμό

Προέτρεψε δε τους πολίτες των χωρών να βοηθήσουν στο «να καταπολεμήσουν το ‘στίγμα», που θα μπορούσε να αποτρέψει τα μολυσμένα άτομα από το να αναζητήσουν φροντίδα, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διακοπή της μετάδοσης. Σημειώνεται ότι τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί για την ευλογιά έχουν βρεθεί αποτελεσματικά περίπου στο 85% και στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε έλλειψη.

Εντούτοις, ο ΠΟΥ δεν προτείνει μαζικό εμβολιασμό, αλλά στοχευμένη χρήση σε ορισμένα περιβάλλοντα για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των ατόμων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων αυξάνονται σε ενδημικές χώρες, όπου χιλιάδες αρρωσταίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο, με περίπου 70 θανάτους από τον ιό να έχουν αναφερθεί σε πέντε αφρικανικές χώρες μέχρι στιγμής φέτος.

Πιο επίμονες οι ενδημικές ασθένειες

Το ποσοστό θνησιμότητας για την ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως αρκετά χαμηλό και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός των ενδημικών χωρών. Ωστόσο, η Μαρία Βαν Κέρκχόβε, επικεφαλής του ΠΟΥ για τις αναδυόμενες ασθένειες, προειδοποίησε ότι, ενώ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν ο ιός εξαπλωθεί σε πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι τα κρούσματα ενδημικών ασθενειών, όπως η ευλογιά των πιθήκων και ο πυρετός Λάσα, γίνονται πιο επίμονες και συχνές. «Καθώς η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στις ταχέως μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, τα ζώα και οι άνθρωποι αλλάζουν τη συμπεριφορά τους στην αναζήτηση τροφής. Ως αποτέλεσμα, οι ασθένειες που συνήθως κυκλοφορούν μεταξύ των ζώων μεταδίδονται όλο και περισσότερο στους ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr