Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

Οι μισθοί των Ευρωπαίων εργαζομένων εξακολουθούν να μειώνονται σε πραγματικούς όρους παρά το γεγονός, ότι οι εταιρείες αυξάνουν τα κέρδη τους ταχύτερα από τον πληθωρισμό. Αυτό καταδεικνύει έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), σύμφωνα με την οποία οι πραγματικοί μισθοί στην Ευρώπη μειώνονται διαχρονικά.

Σύμφωνα με την ΣΕΣ, αν ληφθεί υπ’ όψιν ο πληθωρισμός, η αξία των μισθών έχει μειωθεί εφέτος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, τα κέρδη των εταιριών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2% σε πραγματικούς όρους.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν, αλλά τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν σε εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Σε άλλα δέκα κράτη-μέλη, οι αυξήσεις των πραγματικών κερδών ήταν υψηλότερες από τις αυξήσεις των πραγματικών μισθών.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις των πραγματικών κερδών σημειώθηκαν στη Σλοβακία (+8%) και στη Ρουμανία (+7%), όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν αρνητική. Οι μεγαλύτερες μειώσεις των πραγματικών μισθών σημειώθηκαν στην Τσεχία (-5%) και στην Ιταλία (-2%), όπου τα πραγματικά κέρδη αυξήθηκαν, πάντα σύμφωνα με την ΣΕΣ.

“Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων δημοσιεύει τη μελέτη αυτή, ενόψει της παρουσίασης του Μανιφέστου της για τις Ευρωπαϊκές εκλογές, με τίτλο ‘Μία δίκαιη συμφωνία για τους εργαζόμενους’, που θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, 15 Νοεμβρίου 2023”, ανακοίνωσε η ΣΕΣ.

Σύμφωνα με την ίδια, τα στοιχεία δείχνουν για μία ακόμα φορά “το πώς οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν το τίμημα μίας κρίσης πληθωρισμού, που προκαλείται κυρίως από τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα προβλήματα ανεφοδιασμού, προκειμένου να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους”.

Σε ολόκληρη την Ε.Ε., “το μερίδιο των κερδών αυξήθηκε κατά 4% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους αυξήθηκαν έως και 13 φορές ταχύτερα από τους μισθούς“. Ταυτόχρονα, η παιδική φτώχεια αυξήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στην Ε.Ε., ενώ οι τιμές των πιο βασικών ειδών διατροφής συνεχίζουν να αυξάνονται έως και επτά φορές ταχύτερα από τους μισθούς, επισημαίνει η ΣΕΣ.

Το “Μανιφέστο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων” για τις Ευρωπαϊκές εκλογές καλεί τους πολιτικούς να στηρίξουν τις ακόλουθες πολιτικές:

– Φόροι στα υπερκέρδη, που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό
– Αναθεώρηση των Οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις, όπου θα εξαρτάται η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη δημόσια χρηματοδότηση από τον σεβασμό του δικαιώματος σε μισθούς που θα είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και
– Φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς σε εθνικό επίπεδο, με στόχο την κάλυψη κατά 80% από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάθε κράτος-μέλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr