Αίσθηση προκάλεσε η δημοσίευση χθες από το πρακτορείο Bloomberg  δύο θεμάτων,τα οποία αναφέρονται στις επιπλήξεις που δέχθηκε η Ελλάδα, και άλλες χώρες του Νότου για το γεγονός ότι αναγνωρίζουν και άλλα εμβόλια πλην αυτών που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε, ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής υπήρξε μια νύξη για το γεγονός ότι η Ελλάδα δέχεται τουρίστες που έχουν εμβολιασθεί με το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο, τα οποία δεν έχουν πιστοποιηθεί από τον ΕΜΑ και είναι άγνωστο τι άμυνες δημιουργούν στη νέα μετάλλαξη.

Όμως οι νύξεις αυτές αποδίδονται από παράγοντες του τουρισμού στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι και σε μία προσπάθεια κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας να καθυστερήσουν το άνοιγμα των συνόρων τους προς τους τουριστικούς προορισμούς του νότου, αφού κατά τα λοιπά στο εσωτερικό των χωρών τους το «άνοιγμα» της οικονομίας τους συνεχίζεται κανονικά.

«Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Συμβούλιο της ΕΕ για επιβολή επιπλέον μέτρων», είπε Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δεχτεί ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ, αλλά έχει επίσης το δικαίωμα να δέχεται κι άλλα εμβόλια όπως το Sputnik».

Τα γεγονότα αυτά έρχονται μία μόλις ημέρα, μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να διατηρήσει την Ελλάδα στην πορτοκαλί λίστα, με την επόμενη αναθεώρηση να αναμένεται σε τρεις εβδομάδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Ιούλιος χάνεται, μεταθέτοντας στον Αύγουστο τις ελπίδες ότι αυτός θα είναι ο «ανοιχτός» μήνας για διακοπές.

Πηγή: economico.gr