Η επίθεση του Γάλλου επιτρόπου Τιερί Μπρετόν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά της προϊσταμένης του, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον έφερε σε δύσκολη θέση – μεταξύ άλλων και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αμφισβήτηση

Ο Μπρετόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος εσωτερικής αγοράς, αμφισβήτησε δημοσίως την ισχνή υποστήριξη που έλαβε η φον ντερ Λάιεν από την ίδια την ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριό της στο Βουκουρέστι. Η φον ντερ Λάιεν απέτυχε να λάβει συντριπτική υποστήριξη στην υποψηφιότητά της για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ. “Το ίδιο το ΕΛΚ δεν φαίνεται να πιστεύει στην ίδια του την υποψήφια“, ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα.

Ένας Γάλλος αξιωματούχος, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει ευαίσθητες εσωτερικές δυναμικές, δήλωσε στο POLITICO ότι η ανάρτηση του Μπρετόν ήταν “πραγματικό λάθος“, υποστηρίζοντας ότι έδειξε “σοβαρή έλλειψη πολιτικής λογικής” και έκανε τον Μακρόν “εξαιρετικά θυμωμένο“. Ο Μπρετόν -υποστηρικτής του Μακρόν- προκάλεσε οργή ευρέως εντός του κεντρώου κόμματος Αναγέννηση του προέδρου, δήλωσαν δύο ανώτερα στελέχη του κόμματος , με έναν από αυτούς να κατηγορεί τον επίτροπο ότι “έδωσε πυρομαχικά στο ΕΛΚ“.

Αντίδραση των Βρυξελλών

Αλλά και η διοίκηση των Βρυξελλών είναι επίσης αναστατωμένη. Τη Δευτέρα, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ίλζε Γιουχανσόνε, κυκλοφόρησε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να υπενθυμίσει στους επιτρόπους να μην υπονομεύουν το θεσμικό όργανο στο οποίο εργάζονται. “Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω σε όλους μας ότι τα μέλη της Επιτροπής πρέπει να συμπεριφέρονται με ακεραιότητα και διακριτικότητα και ότι δεν πρέπει να ενεργούν ή να εκφράζονται, μέσω οποιουδήποτε μέσου, με τρόπο που επηρεάζει αρνητικά τη δημόσια αντίληψη της ανεξαρτησίας τους“, αναφέρεται στο μήνυμα.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιείχε επίσης μια υπενθύμιση ότι ένας επίτροπος μπορεί να παυθεί από το αξίωμά του “ή να στερηθεί το δικαίωμά του σε σύνταξη” εάν δεν “απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια ασυμβίβαστη με τα καθήκοντά του” βάσει του δικαίου της ΕΕ. Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος, υποστήριξε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές “θεωρούνται ως μέσο φίμωσης κάθε κριτικής” της φον ντερ Λάιεν. “Ο Μπρετόν προσπαθεί να προσελκύσει την προσοχή και τη φήμη, είναι σαφές ότι θέλει να παραμείνει επίτροπος“, δήλωσε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ.

Απόρριψη (και) από τους δεξιούς

Ο Γάλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του Μπρετόν “αποδυναμώνει τη φον ντερ Λάιεν, ενώ η σημερινή Επιτροπή παραμένει στη θέση της τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο και η γεωπολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει καμία περιττή διαίρεση. Είναι ένα δώρο για τους Les Républicains και το [ακροδεξιό κόμμα] RN, που δεν σταματούν ποτέ να την χτυπούν“. Η ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από την φον ντερ Λάιεν το 2019 έγινε με την καθοριστική υποστήριξη του Μακρόν, γεγονός που την έχει καταστήσει στόχο επικρίσεων από τους Γάλλους συντηρητικούς και την ακροδεξιά.

Για παράδειγμα, το κύριο συντηρητικό κόμμα της Γαλλίας Les Républicains (το οποίο θεωρείται ως η συνέχεις της γκωλικής δεξιάς στη χώρα) αποκήρυξε τη Γερμανίδα πολιτικό στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, παρόλο που είναι μέλος της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η φον ντερ Λάιεν αντιπροσωπεύει την “διολίσθηση της ΕΕ στην τεχνοκρατία“, έγραψε ο πρόεδρος των Les Républicains, Ερίκ Τσιοτί, σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr