Μπλόκο από τους σκληρούς της Ευρώπης στα Δυτικά Βαλκάνια

Ευρωπαϊκή βόμβα απειλεί να σκάσει στα δυτικά Βαλκάνια, καθώς οι λεγόμενοι «σκληροί» του Βορρά, απειλούν να μπλοκάρουν – ακόμη και οριστικά – την διεύρυνση της Ε.Ε. και την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και άλλων πέντε χωρών.

Την εμπλοκή αποκαλύπτει το Reuters, με την δημοσιοποίηση εσωτερικού ευρωπαϊκού εγγράφου, το οποίο ομολογεί αδυναμία της Ε.Ε. να επαναβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της για την ένταξη έξι βαλκανικών χωρών – μια επαναβεβαίωση που επρόκειτο να δοθεί στην ευρωβαλκανική σύνοδο κορυφής της 6ης Οκτωβρίου.

Αδιέξοδο στην σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – Βαλκανίων

Η σύνοδος θεωρείται κομβικός σταθμός για την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων και επρόκειται να σηματοδοτήσει το επόμενο βήμα για την μελλοντική ένταξη στην ΕΕ της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Βοσνίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Με βάση προσχέδιο ανακοινωθέντος που είχε διαμορφωθεί προς εσωτερική διαβούλευση στις 11 Σεπτεμβρίου, η Ε.Ε. επρόκειτο να διακηρύξει την «την κατηγορηματική υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ».

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, έκτοτε έγιναν δύο γύροι διαβουλεύσεων στην Ε.Ε. χωρίς να επέλθει συμφωνία επί του προσχεδίου.

Μπλόκο από Δανία, Γαλλία, Ολλανδία

Αρκετές χώρες, με επικεφαλής την Δανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία μπλοκάρουν την διαδικασία της διεύρυνσης φοβούμενες την επανάληψη των συνεπειών από την εσπευσμένη ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το 2007 καθώς και μια ανατροφοδότηση αντιευρωπαϊκών αισθημάτων σαν αυτών που οδήγησαν στο Brexit λόγω της κακής διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Επιμένει η Βουλγαρία στο “όχι” για την Βόρεια Μακεδονία

Στο κλαμπ των «αρνητών» βρίσκεται και η Βουλγαρία που επιμένει να μπλοκάρει την προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. λόγω του γλωσσικού ζητήματος. Εδώ, το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονη, καθώς η ευρωπαϊκή προοπτική ήταν το αντάλλαγμα που πήρε η Βόρεια Μακεδονία – μαζί με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ – για να υπογράψει την Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα και να αποδεχθεί την νέα ονομασία της.

Το θέμα αποκτά και γεωπολιτική διάσταση καθώς σε άλλες χώρες της Ε.Ε. – ανάμεσά τους και στην Γερμανία – επικρατεί προβληματισμός για απώλειες της ευρωπαϊκής επιρροής στα δυτικά Βαλκάνια, την ώρα που η Ρωσία και η Κίνα επιχειρούν να διεισδύσουν στην περιοχή με μπαράζ επενδύσεων αλλά και με την «διπλωματία των εμβολίων». Τον περασμένο Ιανουάριο, όπως θυμίζει το Reuters, η Σερβία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έλαβε κινεζικά εμβόλια COVID-19 για μαζικό εμβολιασμό.

“Υπάρχει επιδείνωση στα Βαλκάνια που πηγάζει από το χαμένο ενδιαφέρον στις πρωτεύουσες της ΕΕ », επεσήμανε χαρακτηριστικά στο Reuters διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr