Η Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα, πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) προβάλλει ως το φαβορί για τη θέση του προέδρου του σώματος, μετά τον αδόκητο θάνατο του Ιταλού Νταβίντ Σασόλι.

«Ευθύνη για την οποία είμαι έτοιμη»

Το κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να στηρίξει την υποψηφιότητά της, ενώ γρίφος παραμένει η στάση των Πρασίνων, με την Σκα Κέλερ –τη συνιδρύτριά τους– να δηλώνει προ διαστήματος πως είναι πλέον καιρός να αναλάβει τα ηνία μία γυναίκα. Η Ευρωβουλευτής από τη Μάλτα είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου.

«Το να είμαι η υποψήφιά σας είναι ευθύνη για την οποία είμαι έτοιμη» ανέφερε μιλώντας στους συναδέλφους της. Σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για «έναν πρόεδρο που να είναι έτοιμος από την πρώτη ημέρα, έναν πρόεδρο που διαχειρίζεται ένα κοινοβούλιο που είναι ανοιχτό, που χρησιμοποιεί τις ευκαιρίες στην τεχνολογία ενώ διατηρεί τα θεμέλια του κοινοβουλίου στη δημοκρατία, που μπορεί να ενώσει τον κόσμο».

«Η Ευρώπη απώλεσε έναν ηγέτη»

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρός μας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να γεφυρώσει το κενό μεταξύ του κοινοβουλίου, του συμβουλίου και της Κομισιόν» επισήμανε, ενώ θέλοντας να τονίσει ότι ξέρει πώς να βρίσκει λύσεις και ισορροπίες. H αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έγραψε σήμερα στο Twitter ότι είναι «συντετριμμένη» από τον θάνατο του Ιταλού Νταβίντ Σασόλι. «Η Ευρώπη απώλεσε έναν ηγέτη, εγώ ένα φίλο, η δημοκρατία έναν πρωταθλητή».

Η Μετσόλα είναι δικηγόρος με εξειδίκευση στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ο σύζυγός της είναι Φινλανδός και έχει τέσσερις γιους. Ο μεγαλύτερος είναι 14 ετών και ο μικρότερος τεσσάρων. Σημειώνεται ότι στις 18 Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να συμμετέχουν στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου επικεφαλής. Οι πολιτικοί σχηματισμοί του Ευρωκοινοβουλίου έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν υποψηφίους, ενώ γίνονται δεκτές και υποψηφιότητες που έχουν λάβει τουλάχιστον το 1/20 του συνόλου των ψήφων. Μέχρι και την εκλογή του προέδρου, το σώμα δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr