Η υποστήριξη για τη διευκόλυνση της πορείας της Ουκρανίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ αυξάνεται εντός της συμμαχίας, με την πιθανότητα η πρόταση να γίνει επίσημη στην επόμενη συνδιάσκεψη τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, υπάρχουν εμπόδια.

Τα μέλη της Ανατολικής Ευρώπης θέλουν η Ουκρανία να έχει μια σαφή, επικείμενη μεταπολεμική πορεία προς την ένταξη. Ορισμένοι νότιοι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η άρση του φραγμού του MAP (Σχέδιο δράσης μέλους) θα εξόργιζε περαιτέρω τη Ρωσία, θα κλιμακώσει ενδεχομένως τον πόλεμο και θα καταστήσει δυσκολότερη την ανοικοδόμηση των δεσμών με τη Μόσχα μετά τον πόλεμο.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ εργάζεται για τη δημιουργία ενός νέου Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας, όπου η Ουκρανία και οι Σύμμαχοι θα διαβουλεύονται και θα αποφασίζουν για θέματα ασφάλειας σε ισότιμη βάση.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ακόμα ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής και σημειώνουν πρόοδο», αλλά αντιμετωπίζουν σκληρό έδαφος, ρωσικά στρατεύματα και σκληρές μάχες. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία παραμένει ζωτικής σημασίας.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ χαιρέτισε τις νέες ανακοινώσεις από τους Συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας της Ολλανδίας και της Δανίας για έναρξη εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 και, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την παράδοση πυραύλων αεράμυνας μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Χαιρέτισε επίσης ότι οι Σύμμαχοι έχουν κάνει μέχρι στιγμής συνεισφορές και δεσμεύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ στο συνολικό πακέτο βοήθειας του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ εργάζεται σε ένα πολυετές πακέτο με σημαντική χρηματοδότηση, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

Ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας

Στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, οι Σύμμαχοι θα λάβουν επίσης μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας, μεταξύ άλλων με νέα περιφερειακά σχέδια. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι Σύμμαχοι «συνδέουν πλήρως τον σχεδιασμό για τη συλλογική μας άμυνα με τον σχεδιασμό για τις δυνάμεις, τις ικανότητές μας και τη διοίκηση και τον έλεγχό μας» και ότι το ΝΑΤΟ θα έχει πάνω από 300.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα, με την υποστήριξη σημαντικών αεροπορικών και θαλάσσιων δυνατοτήτων «για την υπεράσπιση κάθε ίντσας συμμαχικού εδάφους έναντι κάθε απειλής».

Οι Υπουργοί Άμυνας συμφώνησαν επίσης σε ένα νέο μοντέλο εκ περιτροπής για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα, καθώς και στη σημαντική αύξηση των στόχων για πυρομαχικά μάχης. Οι Υπουργοί αναθεώρησαν το Σχέδιο Δράσης Αμυντικής Παραγωγής του ΝΑΤΟ, με μέτρα για τη συγκέντρωση της ζήτησης, την ενίσχυση των δυνατοτήτων και την αύξηση της διαλειτουργικότητας και της εναλλαξιμότητας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι αναμένει από τους Σύμμαχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν μια πιο φιλόδοξη δέσμευση για αμυντικές επενδύσεις στο Βίλνιους, με το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες ως κατώτατο όριο και όχι ως ανώτατο όριο.

Η Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ συναντήθηκε επίσης για να συζητήσει τις πυρηνικές πτυχές του τρέχοντος περιβάλλοντος ασφαλείας και τη συνεχιζόμενη προσαρμογή της πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Reuters και Politico

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr