Τις… πολύπλοκες σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα επιχειρούν να… ξεμπερδέψουν Ευρωπαίοι ηγέτες, σε μια φάση που η Δύση και το Πεκίνο δεν βρίσκονται και στα… καλύτερά τους.

Έτσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 5 έως τις 7 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μια επίσκεψη που έρχεται αμέσως μετά τα σχόλιά της ότι οι σχέσεις του ευρωπαϊκού μπλοκ με το Πεκίνο είναι τεταμένες.

Ελαχιστοποίηση κινδύνων

Η φον ντερ Λάιεν, που ταξιδεύει στην Κίνα μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρώπη χρειάζεται να «ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους» σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο με την Κίνα, που έχει γίνει πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο επιθετική στο εξωτερικό.

Ενώ η ΕΕ έχει συγκρουστεί με την Κίνα για σειρά θεμάτων, από τις σχέσεις με τη Ρωσία έως τις καταγγελίες περί παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ.

Επικέντρωση στη συναίνεση

«Είναι σημαντικό η Κίνα και η ΕΕ να τηρήσουν το πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, να ξεπεράσουν τα προβλήματα και τις δυσκολίες και να επικεντρωθούν στη συναίνεση και τη συνεργασία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με την ΕΕ και να αντιμετωπίσει την επίσκεψη αυτή ως ευκαιρία για να αξιοποιήσει περαιτέρω τη δυνατότητα αντιμετώπισης των παγκόσμιων προκλήσεων και να παράσχει περισσότερη σταθερότητα και θετική ενέργεια σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες», πρόσθεσε.

Γεύμα προετοιμασίας

Η φον ντερ Λάιεν θα συναντήσει τον Μακρόν για γεύμα εργασίας τη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν θέματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ενεργειακός τομέας και οι προετοιμασίες για τα ταξίδια τους στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της κοινής τους συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα έχει συνομιλίες με τον Μάκρον προκειμένου να χαράξουν μια πορεία για τις διμερείς σχέσεις, να εμβαθύνθουν τη συνεργασία και να ανταλλάξουν απόψεις σε σημαντικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr