Έξαλλη η Άγκυρα με τις έρευνες φυσικού Αερίου στην Κύπρο

Δήλωση ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να ψάξει για φυσικό αέριο “σε περιοχές δικαιοδοσίας της” εξέδωσε απόψε το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφερόμενο στην υφαλοκρυπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλκγίτς, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την είδηση ότι το υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας χορήγησε στην Κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum Partnership άδεια εξερεύνησης φυσικού Αερίου στο τεμάχιο 5.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη στο sigmalive της Κύπρου, το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι μέρος του τεμαχίου 5 ανήκει στη λεγόμενη «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

ΌΠως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η είδηση ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση παραχώρησε μονομερώς άδεια εξερεύνησης φυσικού αερίου στην ExxonMobil – Qatar Petroleum Partnership για το επονομαζόμενο τεμάχιο 5, αγνοώντας τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων, δείχνει ξεκάθαρα για άλλη μια φορά ποια είναι στην πραγματικότητα η πλευρά που προκαλεί την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο

Ένα τμήμα της εν λόγω περιοχής αδειοδότησης παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη, αυτό το μονόπλευρο βήμα αγνοεί επίσης τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, των συνιδιοκτητών του Νησιού.

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας, όπως έχει κάνει και παλαιότερα, και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα της χώρας μας και της (λεγόμενης) ‘’ΤΔΒΚ’’».

Πηγή: Sigmalive

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr