Ρήγμα στις σχέσεις Γερμανίας και Ουκρανίας προκάλεσε η απόφαση του Κιέβου να κηρύξει ως «ανεπιθύμητο» τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

Δυσαρέσκεια στο Βερολίνο

Το Βερολίνο δεν έκρυψε σε καμία περίπτωση τη δυσαρέσκειά του για την κίνηση αυτή, με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς να δηλώνει στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό RBB24 ότι δεν σχεδιάζει επίσκεψη στην Ουκρανία στο άμεσο μέλλον. Όπως είπε, είχε επισκεφθεί το Κίεβο μία βδομάδα πριν από ξέσπασμα του πολέμου και πρόσθεσε πως συνομιλεί τηλεφωνικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τον Ζελένσκι.

Παράλληλα, ο Μίκαελ Ροτ, ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας, δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι είναι απογοητευμένος με την απόφαση Ζελένσκι, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και καθιστώντας σαφές ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να αφήσει την υπόθεση αυτή να περάσει «αναίμακτα».

Περιμένοντας τον Σολτς

Το ενδιαφέρον είναι ότι το επιτελείο Ζελένσκι επεδίωκε συνάντηση με τον Σολτς στο Κίεβο προκειμένου να συμφωνηθεί η αποστολή από τη Γερμανία βαρέων όπλων για την υποστήριξη της Ουκρανίας. «Ο πρόεδρός μας περιμένει τον καγκελάριο ώστε να μπορέσει να λάβει άμεσα πρακτικές αποφάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η αποστολή όπλων», δήλωσε ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι στο γερμανικό δίκτυο ZDF.

Οι Ουκρανοί επιρρίπτουν στον Σταϊνμάγιερ ευθύνες για τη διαχρονικά φιλική στάση της Γερμανίας με το καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία, από την εποχή που ήταν προσωπάρχης της κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά και για την δυστοκία που το Βερολίνο έδειξε αρχικά στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Ωστόσο, πλέον το Βερολίνο έχει ευθυγραμμιστεί με τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr