Σε νέα… καθοδική πορεία μοιάζει αποφασισμένος να οδηγήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την «πόρτα» που έφαγε από τον Τζο Μπάιντεν στη ΓΣ του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Μετά τα… παράπονα για τη συμπεριφορά του Μπάιντεν και τους «λεονταρισμούς» για τους S-400, ο Ερντογάν τώρα τα έβαλε με ένα από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, το οποίο είναι συμβουλευτικό όργανο του προέδρου της χώρας. Στο στόχαστρο του Ερντογάν βρέθηκε ο Μπρετ Μακ Γκερκ, ο οποίος αποτελεί πραγματικό «κόκκινο πανί» για την τουρκική κυβέρνηση.

Ο σύνδεσμος ΗΠΑ-Κούρδων

Ο Μακ Γκερκ ήταν ο πολιτικός σύνδεσμος των ΗΠΑ με τις κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες αποτέλεσαν τον βασικό επιχειρησιακό συνεργάτη τους στη μάχη κατά του ISIS στη βόρεια Συρία, και ως τέτοιος, είχε αναπτύξει εξαιρετικά καλές σχέσεις με τους Κούρδους της περιοχής. Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2018 αποφάσισε -για χάρη του Ερντογάν- να αποσύρει το στρατό των ΗΠΑ από την περιοχή, ο Μακ Γκερκ παραιτήθηκε από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου που κατείχε ως τότε.

Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν, μόλις ορκίστηκε πρόεδρος, επανέφερε στην κυβέρνηση τον Μακ Γκερκ, διορίζοντάς τον στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως συντονιστή για τη Μέση Ανατολή, γεγονός που προκάλεσε… οιμωγές στα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία τον αντιμετωπίζουν περίπου ως… Κούρδο τρομοκράτη, ενώ και η Άγκυρα δεν έκρυψε την ενόχλησή της για τον διορισμό αυτό, καθώς θεωρεί ότι κατ’ αυτό τον τρόπο ο Μπάιντεν στέλνει μήνυμα αλλαγής πλεύσης της Ουάσινγκτον για το κουρδικό.

«Έκρηξη» Ερντογάν

Με αυτά τα δεδομένα, και με τον Ερντογάν να μην μπορεί να συγκρατήσει τον εκνευρισμό του για την συμπεριφορά του Μπάιντεν απέναντί του, η έκρηξή του σε βάρος του Μακ Γκερκ είναι έως και φυσιολογική: ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με την Μιλιέτ, είπε ότι ο Μακ Γκερκ «βαδίζει χέρι-χέρι με τρομοκρατικές ομάδες» και ότι «είναι υποστηρικτής της τρομοκρατίας». «Αυτός ο άνθρωπος κυριολεκτικά λειτουργεί σαν διευθυντής των τρομοκρατών», είπε εξοργισμένος ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία, κατά πάγια τακτική της, όσον αφορά στο κουρδικό, θεωρεί ότι το SDF είναι ο συριακός βραχίονας του ΡΚΚ, και το έχει κατατάξει στις τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι ΗΠΑ θεωρούν επίσης το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση, ωστόσο, δεν έχουν την ίδια αντίληψη για το SDF, ιδίως μετά την εξαιρετική συνεργασία των Κούρδων και των Αμερικανών στρατιωτών στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (η οποία, σύμφωνα με τις… κακές γλώσσες, έβλαπτε σοβαρά τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία φέρεται να είχε μια πιο… χαλαρή στάση απέναντι στους τζιχαντιστές).

Σημείο τριβής η Συρία

Ούτως ή άλλως, πάντως, η Συρία αποτελεί ένα ακόμα σημείο τριβής της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, καθώς ο Ερντογάν έχει ζητήσει να αποχωρήσουν από τη χώρα όλες οι αμερικανικές δυνάμεις, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στις συμφωνίες της με τη Ρωσία για τη χώρα. Οι συμφωνίες αυτές, για την εξάλειψη του ΡΚΚ από τη Συρία, πρέπει να υλοποιηθούν, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας λόγο για μεγαλύτερη συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι η προσωπική επίθεση του Ερντογάν κατά ενός κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ βάζει άλλο ένα αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών και αυξάνει την ένταση σε μια φάση που υποτίθεται ότι η Άγκυρα επιχειρεί να βρει τρόπο να βελτιώσει την κατάσταση. Πόσο μάλλον, αν ληφθεί υπόψη ότι η Ουάσινγκτον ακόμα δεν έχει ανοίξει κανονικά τον «φάκελο Συρία» και βάζει στο επίκεντρο των διαφορών της με την Τουρκία τους S-400.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr