Ηνίοχος Ερντογάν

Η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος» που είχε ως βάση την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα ήταν κάτι περισσότερο από μια στρατιωτική επίδειξη ισχύος. Ηταν η έμπρακτη επιβεβαίωση του αναβαθμισμένου, στρατιωτικού και γεωπολιτικού, ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, καθώς και την ενίσχυσης της στρατηγικής πια συμμαχίας της χώρας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Γιατί ο “Ηνίοχος” εξόργισε την Τουρκία

Αυτό ακριβώς το γεγονός δεν μπορεί και δεν θέλει να αποδεχθεί η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν. Και σ’ αυτό το φόντο, ο Ηνίοχος προκάλεσε κύμα οργής στην Τουρκία για τρεις λόγους:

  • Στην άσκηση μετείχαν με ισχυρή, και υψηλού συμβολισμού παρουσία, και οι ΗΠΑ (με F-16, MQ-9, KC-135) και το Ισραήλ (με F-15 και F-16)
  • Στο επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης είχαν ενταχθεί η Μεγίστη και η Λήμνος, για τις οποίες η Αγκυρα βάζει θέμα αποσταρικοποίησης. Εκεί, όπως και σε άλλα μικρά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων κι έκαναν κατάδειξη στόχου στα πολυεθνικά COMAO.
  • Ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έκανε πτήση με ελληνικό F-16. Και δημοσιοποίησε την φωτογραφία υπογραμμίζοντας «τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ».

Το μήνυμα Φλώρου – Μπλιούμη προς την Τουρκία

Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και το μήνυμα της θεαματικά ενισχυμένης επιχειρησιακής ικανότητας της Ελλάδας, γίνεται αντιληπτή η ένταση που προκαλείται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Κι εδώ, έχει την δική της σημασία και η δήλωση που έκανε για τον «Ηνίοχο» ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τονίζοντας: «Ο Ηνίοχος είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές και ρεαλιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο διότι μέσω αυτής υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της διαλειτουργικότητας, εντάσσοντας μεγάλο αριθμό διαφορετικών δυνάμεων».

Ακόμη πιο σαφής, δε, ήταν ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο οποίος τόνισε πως η άσκηση «ετοιμάζει τους νέους αεροπόρους για ν’ ανταπεξέλθουν σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον κι είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητα, τη συνεργασία των συμμάχων- συμμετεχόντων κρατών για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας.».

Τζέφρι Πάιατ: Ιπτάμενος ο Αμερικανός πρέσβης - Πέταξε με F-16 | Athens Voice

Milliyet: “Σκανδαλώδης πόζα από τον Πάιατ”

Αυτή την συμμαχική συνεργασία έβαλε πρώτη στο στόχαστρο η τουρκική εφημερίδα Milliyet, χαρακτηρίζοντας την άσκηση «προκλητική» και βάλλοντας ευθέως κατά των ΗΠΑ και του Τζέφρι Πάιατ.

Η εφημερίδα έγραψε ότι μέσα από την άσκηση, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει την Τουρκία ως «στόχο» και επιτέθηκε στον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα για την επίσημη δημοσιοποίηση, μέσα από τον λογαριασμό της  πρεσβείας στο twitter, της φωτογραφίας του μέσα στο ελληνικό F-16.

Εκανε μάλιστα λόγο για «σκανδαλώδη πόζα μέσα από το πιλοτήριο, που κοινοποιήθηκε από τον επίσημο λογαριασμό», ενώ χαρακτήρισε «φιλέλληνα» τον αμερικανό πρέσβη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr