Έξαλλος εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό κοινό της χώρας του ο Τουρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις δεσμεύσεις που στελέχη του Κογκρέσου ζητούν να συνοδεύουν μια ενδεχόμενη προμήθεια από την Τουρκία των μαχητικών  F-16  από τις ΗΠΑ., δηλαδή την απαγόρευση πτήσεων στο Αιγαίο.

“Δεν μπορεί η Άγκυρα να πει ναι σε μία συμφωνία που θα της δέσει τα χέρια. Δεν μπορεί να προμηθευτεί δηλαδή μαχητικά που δεν θα πετούν στον ελληνικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις αυτές”, είπε.

  • «Τι λένε εκεί; αναρωτήθηκε ρητορικά ο Τσαβούσογλου. Ελληνικός εναέριος χώρος. Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες», υποστηριξε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε για μία ακόμη φορά να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι για ορισμένα νησιά του Αιγαίου δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ για μία ακόμη φορά έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Σε συνέντευξη στου στο κρατικό τουρκικό κανάλι TRT, αναφερόμενος στο θέμα των Τουρκικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο, ο Τσαβούσογλου έβαλε ζήτημα διαφοράς εναέριου χώρου της Ελλάδας με χωρικά ύδατα λέγοντας ότι με 6 μίλια χωρικά ύδατα δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ζητά εναέριο χώρο 10 μιλίων.

Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για «προκλητικές ενέργειες»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα για «προκλητικές ενέργειες» και για «παραβιάσεις των (σ.σ. τουρκικών) χωρικών υδάτων και του (σ.σ. τουρκικού) εναέριου χώρου», τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «αυξανόμενες» και «απαράδεκτες».

Όπως σημειώνεται σχετικά, στη συνεδρίαση υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, «τονίστηκε ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα πέρα από τις προκλητικές ενέργειες να συνεχίζει τις αυξανόμενες παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου».

Νέες προκλήσεις με δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο

Και δεν έφταναν όλα αυτά, αλλά χθες, η Άγκυρα προχώρησε σε μπαράζ προκλητικότητας  με 75 παραβιάσεις  στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 75 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου ενώ υπήρξαν και 5 εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες) με ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί για τα αναχαιτίσουν.

Οι 32 παραβιάσεις έγιναν από ένα UAV, οι 15 από 10 σχηματισμούς F-16 και οι 28 από δύο CN-235.

Πηγή: economico.gr