Σε μια προσπάθεια στοιχειώδους αποκατάστασης της επικοινωνίας Ρωσίας και ΗΠΑ επιδόθηκαν κορυφαίοι αξιωματούχοι των δύο χωρών.

Συνομιλία Όστιν-Σόιγκου

Έτσι, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν συνομίλησε με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου στο τηλέφωνο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, ο Οστιν ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Ουκρανία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να γίνει γνωστή η αντίδραση της άλλης πλευράς.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η τηλεφωνική συνομιλία των δύο ανδρών τερματίζει ένα μακρύ διάστημα «απομόνωσης» των Ρώσων υψηλόβαθμων αξιωματούχων από τους Αμερικανούς συναδέλφους τους. Εκτιμάται, δε, ότι μετά από αυτήν την εξέλιξη να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των επικεφαλής των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών. Η τελευταία συνομιλία των αρχηγών του στρατού ΗΠΑ και Ρωσίας έλαβε χώρα στις 11 Φεβρουαρίου, δύο εβδομάδες δηλαδή πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ανοιχτή γραμμή

Το Reuters σημείωσε ότι ο Όστιν είχε προσπαθήσει πολλές φορές να προσπαθήσει να μιλήσει με τον Σόιγκου από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε και ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι η Μόσχα φαινόνταν να μην ενδιαφέρεται να συνομιλήσει. Ο Όστιν τόνισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας, όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει μια ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας μετά την εισβολή -την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»- για να αποτρέψουν λάθος υπολογισμούς και κλιμάκωση στην περιοχή. Η ανοικτή γραμμή άμεσης επικοινωνίας για στρατιωτική απεμπλοκή είναι μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή που εδρεύει στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Διοίκησης και υπάγεται στον στρατηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Τοντ Γούλτερς, ο οποίος ηγείται όλων των αμερικανικών δυνάμεων στην ήπειρο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr