Την παραδοχή ότι η ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρακολουθούσε τον τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, φέρεται να έκανε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο τότε επικεφαλής της υπηρεσίας.

Η ΕΥΠ παρακολουθούσε Πιτσιόρλα

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς οι εργασίες της Επιτροπής γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, ο Γιάννης Ρουμπάτης, που διορίστηκε διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να παραδέχθηκε ότι η Υπηρεσία παρακολουθούσε τον κ. Πιτσιόρλα επειδή, όπως είπε, διαπραγματευόταν την πώληση ελληνικών νησιών σε εταιρεία ξένων συριακών συμφερόντων στην οποία είχε ενεργό ρόλο ο ίδιος, η οποία είχε ισχυρές διασυνδέσεις -όπως ο ίδιος υποστήριξε- με την οικογένεια Άσαντ.

Ο κ. Ρουμπάτης, προκειμένου να τεκμηριώσει τους λόγους που καθιστούσαν τότε αναγκαία την παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα, παρουσίασε στα μέλη της Εξεταστικής χάρτες τής υπό εκποίησης έκτασης (το ⅕ ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ. ακτογραμμή -πρόκειται μάλλον για τη Ζάκυνθο), ενώ αποκάλυψε και τα ονόματα των τότε υποψήφιων επενδυτών.

Αναβάθμιση σε υφυπουργό

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρουμπάτης αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την παρακολούθηση, μιλώντας του για τεχνοκράτη, με τον πρωθυπουργό να φέρεται, σύμφωνα με τον ίδιο, να του ζητά να συνεχίσει την παρακολούθηση. Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι έστειλε το φάκελο στην Δικαιοσύνη χωρίς να ολοκληρώσει την έρευνα καθώς ο κ. Πιτσιόρλας προήχθη σε υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για τις επενδύσεις με αποτέλεσμα η ΕΥΠ να σταματήσει την επισύνδεση 15 ημέρες μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για σοβαρά ερωτήματα που προκύπτει και απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Όπως ανέφεραν, φαντάζει αδιανόητο, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ να διαπραγματεύεται την πώληση τριών ελληνικών νησιών έκτασης 15.000 στρεμμάτων σε εταιρία αλλοδαπών συμφερόντων που ο ίδιος φέρεται να ήταν διαχειριστής και να μην «ιδρώνει» τον αυτί του Αλέξη Τσίπρα μόλις του γνωστοποιείται το σκάνδαλο. «Δεν πρόκειται απλά για οσμή σκανδάλου, αλλά για βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφεραν.

Τεκμηριωμένη η επισύνδεση Ανδρουλάκη

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε πως δεν ισχύει το απόρρητο στην επιτροπή και υιοθέτησε την άποψη Βενιζέλου ότι επισύνδεση σε βουλευτή ή ευρωβουλευτή δεν είναι νόμιμη. Ωστόσο, αναφερόμενος στην υπόθεση Ανδρουλάκη, εκτίμησε πως θα πρέπει για να δικαιολογηθεί να υπάρχει τόμος πληροφοριών, λέγοντας για την αρμόδια εισαγγελέα Β. Βλάχου ότι έχει εμπειρία και δεν θα δεχόταν την επισύνδεση χωρίς τεκμηρίωση.

Παράλληλα, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να σημείωσε πως ο πρωθυπουργός ενημερώνεται για όλα τα σημαντικά ζητήματα, άλλοτε προφορικά και άλλοτε με σημείωμα, και επισήμανε πως ο ίδιος ενημέρωνε τον κ. Τσίπρα για όλα τα ζητήματα που χειρίστηκε στην υπηρεσία, ενώ σε ό,τι αφορά την υπόθεση παρακολούθησης στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, διέψευσε εμπλοκή της ΕΥΠ και δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή άλλων δυνάμεων εκτός ελληνικής επικράτειας.

Σχόλιο της κυβέρνησης

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε δηκτικά ότι «προφανώς, η δήλωση του κ. Τσίπρα μαγνητοσκοπήθηκε πριν από την κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή του κ. Ρουμπάτη, διοικητή της ΕΥΠ την περίοδο που ήταν ο κ. Τσίπρας Πρωθυπουργός. Γιατί, όπως φαίνεται από δημοσιεύματα, άλλες προσδοκίες έτρεφε ο κ. Τσίπρας από την Εξεταστική και άλλα αποκαλύπτονται. Φαίνεται πως όχι μόνον η ΕΥΠ – επί των ημερών του- παρακολουθούσε τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρώντας ότι επιχειρήθηκε η πώληση εθνικού εδάφους σε εταιρεία συριακών (!) συμφερόντων στην οποία είχε εμπλοκή ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας τον αναβάθμισε και πολιτικά!Τώρα γίνεται κατανοητό γιατί ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε η Εξεταστική να ασχοληθεί και με τη δική του περίοδο ευθύνης.

ΥΓ: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει εξαρχής ότι είναι σταθερά υπέρ της σύγκλησης όλων των κοινοβουλευτικών οργάνων σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr