ΚΙΝΑΛ: πολλά θα εξαρτηθούν από την στάση Φώφης, Παπανδρέου

Mε έξι – μέχρι στιγμής – υποψηφίους, με ανοιχτό το τι θα κάνει, κι εάν θα κάνει, ο Γιώργος Παπανδρέου και με παράταση έως την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου για την κατάθεση υπογραφών προκειμένου να ανακηρυχθούν οριστικά οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, συνεχίζεται η δύσκολη πλέον προεκλογική κούρσα στο Κίνημα Αλλαγής.

Η απόφαση να δοθεί παράταση έως την άλλη Πέμπτη για την συλλογή υπογραφών ελήφθη χθες σε μια μαραθώνια, όσο και φορτισμένη, συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Eντάσεις και διαφωνίες

Η Επιτροπή συνεδρίασε περίπου 5 ώρες προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην εκλογική διαδικασία μετά τον διπλασιασμό των υποψηφίων. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλλειψαν οι διαφωνίες, οι ερμηνείες του καταστατικού – ακόμη και το αίτημα για να επιλύσει τα τρέχοντα ζητήματα σε ειδική συνεδρίαση η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝ.ΑΛ που κατέθεσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Με έξι πάντως υποψηφίους πια, το σίγουρο είναι πως θα υπάρξει και δεύτερος γύρος στην εκλογική αναμέτρηση. Την μάχη, εάν δεν υπάρξουν και νέες εκπλήξεις, κι εάν δεν αποσυρθεί κανείς έως τις 5 Δεκεμβρίου, θα δώσουν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος, Παύλος Χρηστίδης, Χάρης Καστανίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Η στάση Γεννηματά και Παπανδρέου

Το αποτέλεσμα, όπως συζητείται πια στην Χαριλάου Τρικούπη, δείχνει ανοιχτό και πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από την στάση που θα κρατήσει η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η Φώφη Γεννηματά για την ώρα τηρεί αποστάσεις από όλους τους υποψήφιους, ακόμη και από όσους ήταν μέχρι πρότινος συνεργάτες της.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται ισχυρές πιέσεις από πολλές πλευρές να εμπλακεί και να «βγει μπροστά», από πουθενά όμως δεν προκύπτει κάποια νύξη η κίνηση που να προδιαθέτει για το ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Οσοι γνωρίζουν, λένε ότι σε μάχη μηχανισμών ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να μπει. Λένε όμως επίσης πως έχει πολιτική και ιστορική ευθύνη έναντι του κόμματος, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην περίπτωση που η εκλογική κούρσα εκφυλιστεί ή οδηγήσει σε αποτέλεσμα αποσταθεροποιητικό για το ΚΙΝΑΛ.

Οι “φρέσκες” υποψηφιότητες

Σε ό,τι αφορά τις φρέσκες υποψηφιότητες, ο Βασίλης Κεγκέρογλου θέλησε να «παίξει» στο κενό που αφήνει η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά, κάτι που όμως ενόχλησε έντονα την ίδια την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

Εκεί «κούμπωσε» και η υποψηφιότητα του Παύλου Χρηστίδη, η οποία δεν υπαγορεύθηκε μεν αλλά εγκρίθηκε από την πλευρά Γεννηματά. Ο ίδιος αντιπροσωπεύει το «νέο αίμα» του ΚΙΝΑΛ και βάζει υποθήκες για το μέλλον, ενώ θεωρείται ότι εάν τον στηρίξουν οι “γεννηματικοί” μπορεί να μείνει στην κούρσα με αξιώσεις.

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος θεωρείται από αρκετούς στην Χαριλάου Τρικούπη και η υποψηφιότητα του Παύλο Γερουλάνου.

O Παύλος Γερουλάνος έχει ως «προίκα» την υψηλή του επίδοση στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας – 13,19% έναντι 8,1% του ΚΙΝΑΛ στις εθνικές εκλογές -, έχει διείσδυση από το κέντρο και την κεντροαριστερά έως τις παρυφές της αριστεράς, και είναι πολιτικό «παιδί» του Γιώργου Παπανδρέου.

Τα τελευταία χρόνια όμως δεν βρίσκεται στην ίδια ρότα με τον πρώην πρωθυπουργό. Δεν είχε επίσης ούτε κακές, ούτε θερμές σχέσεις με την Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τον είχε τοποθετήσει στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, με ό,τι μπορεί να σημαίνει πολιτικά αυτό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr