Ερντογάν

Το χθεσινό δημοσίευμα των Τάϊμς της Νέας Υόρκης για την τραγική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας αποτυπώνει ανάγλυφα την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, την ώρα που ο πρόεδρός της Ερντογάν εμφανίζει ασυγκράτητη επιθετικότητα στην εξωτερική του πολιτική.

Η τουρκική κοινωνία είναι στα όριά της, με πολλούς πολίτες να πεινούν και κάποιους να σκέφτονται και την αυτοκτονία, ενώ την ίδια ώρα που ο πληθωρισμός καλπάζει, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπόσχεται θεαματική αύξηση μισθών κατά 21,56%.

Πρόκειται, προφανώς, για μία σπασμωδική κίνηση, καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος νοιώθει το εκλογικό έδαφος να κλυδωνίζεται κάτω από τα πόδια του. Η κοινωνία λιμοκτονεί και οι πολίτες αδιαφορούν για τα μεγαλεπίβολα σχέδια του Ερντογάν καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πιο άμεσες και πιεστικές ανάγκες όπως αυτές του φαγητού και της διαβίωσης.

Πολίτες στα πρόθυρα της αυτοκτονίας 

«Πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να κλείσουν», λέει στους New York Times  Οζγκιούρ Ακμπάς, που έχει καπνοπωλείο στην Κωνσταντινούπολη. «Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στα πρόθυρα της αυτοκτονίας,» προσθέτει. Τον Νοέμβριο ο ίδιος συμμετείχε στην οργάνωση διαδήλωσης στην Πόλη ενάντια στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας που χαρακτηρίζει «άδικα για τους εμπόρους».

Πρόσφατη δημοσκόπηση που επικαλείται η εφημερίδα βρήκε ότι ένας στους τέσσερεις Τούρκους (25%) αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις βασικές του ανάγκες. «Ο κόσμος είναι στα όρια της έκρηξης», δηλώνει ο κ. Ακμπάς στους Τάιμς.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, τον Νοέμβριο τα πράγματα χειροτέρευσαν για τον κ. Ερντογάν, που φέτος έχει τραβήξει εγχωρίως και διεθνώς την προσοχή με την επιθετική του εξωτερική πολιτική και τις στρατιωτικές παρεμβάσεις. Η κυβέρνησή του παραδέχθηκε ότι είχε αποκλείσει από την καταγραφή των κρουσμάτων κοροναϊού τα ασυμπτωματικά περιστατικά, η προσθήκη των οποίων αύξησε κατακόρυφα την καταγεγραμμένη εξάπλωση της πανδημίας.

Ο Ερντογάν θα χάσει έναν ισχυρό σύμμαχο

Οι Τάιμς προσθέτουν ότι ο κ. Ερντογάν θα χάσει έναν ισχυρό σύμμαχο με την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ενώ «οι αναλυτές αναμένουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι σκληρότερη με την επιδεινούμενη εικόνα του κ. Ερντογάν στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα επίπεδα δημοκρατίας».

Όλα αυτά συμβάλλουν στην πτώση της δημοτικότητας του προέδρου στο χαμηλότερο επίπεδο των 19 ετών της κυριαρχίας του, με το ισλαμιστικό κόμμα που ίδρυσε να απολαμβάνει τη στήριξη μόνο του 30% των ψηφοφόρων.

Αυτό καθιστά τουλάχιστον αμφίβολη την επανεκλογή του στις εκλογές του 2023, επισημαίνει η εφημερίδα, που καταγράφει τις μαρτυρίες στελεχών μη κυβερνητικών οργανώσεων περί παιδιών που πεινούν και αδυνατίζουν.

Πηγή: economico.gr