Η Ευρώπη «ξυπνά» και ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των εξοπλισμών
Eurofighter Typhoon

Μετά το colpo grosso της Γαλλίας με την πώληση 80 Rafale στα ΗΑΕ, φαίνεται ότι η Ευρώπη «ξυπνά» και ξαναμπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι των εξοπλιστικών προγραμμάτων, «μπαίνοντας σφήνα» στην έως σήμερα κυριαρχία των ΗΠΑ.

Eurofighter Typhoon στο Κουβέιτ…

Σε επίπεδο εξαγωγών, κατ΄αρχάς, η ιταλική εταιρεία Leonardo παρέδωσε τα δύο πρώτα από τα 28 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Eurofighter Typhoon που έχει παραγγείλει η Πολεμική Αεροπορία του Κουβέιτ. Η παράδοση σηματοδοτήθηκε με μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στην αεροπορική βάση Caselle στο Τορίνο της Ιταλίας.

Τα δύο Eurofighter του Κουβέιτ πέταξαν από την Ιταλία, όπου συναρμολογήθηκαν, με συνοδεία ανεφοδιασμού που παρείχαν δύο KC-767 της ιταλικής αεροπορίας.Στην τιμητική συνοδεία μετείχαν και δύο Eurofighter της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας που σταθμεύουν στο Grosseto. Τον Σεπτέμβριο του 2015, το Κουβέιτ υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για την προμήθεια 28 Eurofighter Typhoon για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι δήλωσε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική επιχείρηση για την Ιταλία, ένα σημαντικό βήμα προς την εδραίωση της θέσης της ιταλικής βιομηχανίας στον κόσμο. Η άμυνα είναι ένα κίνητρο για την ανάπτυξη καινοτόμων και ολοένα πιο προηγμένων τεχνολογικών λύσεων». Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία Leonardo ανέφερε πως οι πιλότοι του Κουβέιτ εκπαιδεύτηκαν στην 4η Μοίρα της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Grosseto της κεντρικής Ιταλίας.

…Eurofighter Typhoon και για την Ισπανία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες η ισπανική κυβέρνηση έδωσε εντολή στο Υπουργείο Άμυνας της χώρας να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την υπογραφή σχετικής σύμβασης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Halcon», η οποία προβλέπει την αγορά 20 νέων Eurofighter Typhoon, προς αντικατάσταση των παλαιών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F/A-18 που έχουν ως έδρα στα Κανάρια Νησιά.

Μετά από διαπραγματεύσεις ενός έτους με την κατασκευάστρια εταιρεία Airbus, η ισπανική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την αγορά, ενώ εκτιμάται ότι η σχετική σύμβαση θα ολοκληρωθεί εντός του 2022. Από την πλευρά της, η Airbus είχε προειδοποιήσει την Ισπανία ότι τυχόν καθυστέρηση στην υπογραφή της σύμβασης για τα 20 νέα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon, θα έχει επιπτώσεις στην παράδοσή τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή θα ξεκινούσε μετά του 2025.

Αυτή την στιγμή, η ισπανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 73 μαχητικά τύπου Eurofighter Typhoon και και πλέον ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 93. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες «διέρρευσαν» πληροφορίες ότι η Μαδρίτη στρέφεται προς τα αμερικανικά stealth μαχητικά πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, ωστόσο Ισπανοί αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η χώρα τους δεν ενδιαφέρεται για τα αεροσκάφη αυτά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr