Ως μια ακόμα ένδειξη των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον θεωρείται η πληροφορία ότι οι ΗΠΑ, ανταποκρινόμενες σε χρόνο-ρεκόρ σε σχετικό αίτημα της Ελλάδας, ετοιμάζονται να στείλουν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας δύο μεταγωγικά αεροσκάφη από το απόθεμα της πολεμικής αεροπορίας τους.

«Πράσινο φως»

Συγκεκριμένα, μετά από σχετικό Letter of Request από την Αθήνα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την ταχεία παράδοση στην Ελλάδα δύο αεροσκαφών τύπου C-130 Hercules, που βρίσκονται στο απόθεμα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η μεταφορική ικανότητα της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, η οποία σήμερα έχει στη διάθεσή της μόνο 3 αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Ο «Ηρακλής»

Ο διάσημος «Ηρακλής» είναι βαρύ μεταγωγικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που κατασκευάζεται από την Lockheed Martin, και χρησιμοποιείται από τον Αμερικανικό στρατό, καθώς και από πολλές άλλες χώρες. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1956 και παραμένει σε υπηρεσία μέχρι σήμερα, μετά από πολλές αναβαθμίσεις που έχει υποστεί. Το C-130 είναι τετρακινητήριο και έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμες στρατιωτικές αποστολές, ανθρωπιστικές παροχές βοηθείας και επιχειρήσεις διάσωσης.

«Ευέλικτο»

Το C-130 μπορεί να εκτελέσει πολλές και διαφορετικές αποστολές, όπως μεταφορά επιβατών και φορτίου, αερογέφυρα, επιχειρήσεις αναγνώρισης, υποστήριξη επίγειων δυνάμεων, επιθετικές αποστολές σε πεδίο μάχης, επιχειρήσεις διάσωσης και συμμετοχή σε αποστολές πυρόσβεσης. Μπορεί να πετά σε ακραίες συνθήκες και σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, καθώς προσγειώνεται σε αεροδρόμια μικρού μεγέθους, ακόμη και σε χωματόδρομους, και να πραγματοποιεί αποστολές σε δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Τεράστιες δυνατότητες

Το αεροσκάφος έχει μήκος περίπου 29.8 μέτρα, πλάτος 40.4 μέτρα και ύψος 11.7 μέτρα. Το μέγεθος του επιτρέπει να μεταφέρει μεγάλο φορτίο και να προσγειωθεί σε σχετικά μικρές πίστες. Συγκεκριμένα, το C-130 μπορεί να μεταφέρει περίπου 19 τόνους φορτίου ή περίπου 92 στρατιώτες, 64 αλεξιπτωτιστές ή 74 φορείς επιζώντων. Η μέγιστη ταχύτητα του C-130 είναι περίπου 670 χλμ/ώρα (415 μίλια/ώρα) με μέγιστη εμβέλεια περίπου 4,000 χιλιόμετρα (2,500 μίλια) χωρίς ανεφοδιασμό.

Η έκδοση «Φάντασμα»

Σημειώνεται ότι η έκδοση AC-130 του αεροσκάφους, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, αποτελεί μια καθαρά πολεμική εκδοχή του C-130, καθώς φέρει βαρύ οπλισμό (κανόνικα, βαριά οπλοπολυβόλα) και χρησιμοποιείται για επίγειες επιθέσεις και υποστήριξη επίγειων δυνάμεων. Η συγκεκριμένη έκδοση που φέρει ονόματα όπως «Φάντασμα» και «Τρομακτικό» έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα στο Βιετνάμ, στον πόλεμο του Περσικού, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και σε πολλές και διάφορες άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ανά τον κόσμο.

Ανάσα

H Ελλάδα διαθέτει συνολικά 13 μεταφορικά C-130 Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο, ο μεγαλύτερος αριθμός τους παραμένει καθηλωμένος ενώ ήδη για κάποια από αυτά θεωρείται αδύνατη η επιδιόρθωσή τους και η επιχειρησιακή τους αξιοποίηση. Η προσπάθεια επικεντρώνεται πλέον στα τρία C-130 τα οποία βρίσκονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Προφανώς, λοιπόν, η προσθήκη άλλων δύο αεροσκάφων, νεώτερων και επιχειρησιακά έτοιμων αποτελεί ανάσα για την πολεμική αεροπορία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr