Εξοπλισμοί: Ξαφνική «βουτιά» στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ήταν και παραμένουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, ωστόσο, τα νούμερα ξαφνικά δείχνουν να μην είναι και τόσο… ανθηρά.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες κυβερνήσεις μειώθηκαν κατά 21% στα 138,2 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Μείωση στις πωλήσεις

Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν εγκαταλείπει μερικές από τις πιο επιθετικές πρακτικές στις πωλήσεις όπλων, που ακολουθούσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών ανακοίνωσε τα στοιχεία για τις πωλήσεις όπλων για το οικονομικό έτος 2021, το οποίο έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι πωλήσεις των ΗΠΑ συμπεριλάμβαναν την πώληση των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64E στην Αυστραλία οικονομικού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και την πώληση μεταγωγικών ελικοπτέρων CH-53K στο Ισραήλ, οικονομικής αξίας 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλαγή πλεύσης από τον Μπάιντεν

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εγκατέλειψε την πώληση επιθετικών όπλων στη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στην Υεμένη και σκοπεύει να ανακοινώσει την νέα πολιτική που θα ακολουθήσει στις εξαγωγές αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Η πολιτική αυτή για τις εξαγωγές όπλων – όπως είχε αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το πρακτορείο Reuters – δίνει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα για την αξιολόγηση των σχετικών πωλήσεων αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Η μείωση στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ για το 2021 ακολουθεί τις πωλήσεις ρεκόρ μαχητικών αεροσκαφών και κατευθυνόμενων πυραύλων που καταγράφηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο της προεδρίας Τραμπ. Οι μεγάλες αμυντικές συμφωνίες για το οικονομικό έτος 2020 συμπεριέλαβαν την αγορά από την Ιαπωνία 63 μαχητικών F-35 που κατασκευάζει η Lockheed Martin, με οικονομικό ύψος 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντός των συνολικών εσόδων των πωλήσεων όπλων, που είχαν οι ΗΠΑ το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Πώς πωλούν όπλα οι ΗΠΑ

Οι ξένες κυβερνήσεις μπορούν να αγοράσουν όπλα που παράγονται από αμερικανικές εταιρίες μέσω δύο τρόπων:

  • τις άμεσες εμπορικές πωλήσεις με τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ μιας κυβέρνησης και μιας αμερικανικής αμυντικής εταιρίας, αλλά και
  • τις ξένες αμυντικές πωλήσεις (FMS) κατά τις οποίες μία ξένη κυβέρνηση επικοινωνεί με έναν αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στην πρεσβεία των ΗΠΑ που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της.

Οι δύο τρόποι πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού και αμυντικών οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό απαιτούν την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και την τήρηση ειδικών νόμων που έχουν ψηφιστεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Η στρατηγική του Τραμπ

Οι άμεσες πωλήσεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων από αμυντικές εταιρίες των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 17% στα 103 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2021 από 124 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2020, ενώ οι πωλήσεις όπλων μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 31% στα 34,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 από 50,8 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε το 2018 ένα πρόγραμμα «πώλησης αμερικανικών όπλων» που χαλάρωσε τους περιορισμούς που εφαρμόζονταν στις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού και οπλικών συστημάτων, ενώ ενθάρρυνε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να αναλάβουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό για την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr