Μετασεισμός Ρίχτερ

Τα 6,7 Ριχτερ που χτύπησαν το μεσημέρι Σμύρνη και Σάμο φαίνεται να ήταν και ο κύριος σεισμός σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων, οι οποίοι όμως προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσουν ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας είπε πως είναι ακραία περίπτωση να έχουμε μεγαλύτερο μετασεισμό, ωστόσο «υπάρχει ισχυρή περίπτωση οι μετασεισμοί που θα έρθουν να είναι της τάξεως των 6 Ρίχτερ».

«Οι κάτοικοι πρέπει επίσης να τηρούν τις οδηγίες της πανδημίας. Δεν νομίζω να υπάρξει μεγαλύτερο τσουνάμι», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα οι ζημιές στην Σάμο μέχρι στιγμής έχουν να κάνουν με κατάρρευση και πτώσεις υλικών καθώς και ζημιές στο λιμάνι από το ασθενές τσουνάμι που προηγήθηκε.

«Οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να φοβούνται. Δεν χρειάζεται πανικός και φόβος» είπε μιλώντας στο MEGA και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να μην είναι κάτω από προσόψεις κτιρίων, να μην βρίσκονται κοντά στο λιμάνι και σε παλιά σπίτια.

Παπαζάχος: Η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Ακης Τσελέντης εκτίμησε πως «δεν θα έχουμε ισχυρότερο σεισμό, αυτός ήταν ο μεγαλύτερος». Πρόσθεσε όμως πως «θα έχουμε ωστόσο κάποια ακολουθία μετασεισμών».

Ο καθηγητής γεωφυσικής, Κώστας Παπαζάχος, εκτίμησε πως αναμένεται να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φθάνουν ακόμα και τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

«Η επόμενη εβδομάδα τα είναι δύσκολη», τόνισε.

Χουλιάρας: Μεγάλη προσοχή στα παλιά κτίρια

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας προειδοποιεί επίσης για έντονη μετασεισμική δραστηριότητα.

“Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί” αναφέρει στον λογαριασμό του στο facebook.

Πηγή: economico.gr