Το περίφημο F-117 Nighthawk (γεράκι της νύχτας) ήταν το πρώτο bona fide stealth μαχητικό αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε ποτέ από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ.

Απόσυρση το 2008

Σαν βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, το F-117 γεμάτο γωνιώδεις επιφάνειες και με περίεργο σχήμα, είχε σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να αντανακλά τα εχθρικά ραντάρ και το στίγμα του να είναι πολύ μικρότερο από αυτό άλλων συμβατικών μαχητικών αεροσκαφών.

Το «Γεράκι της Νύχτας» συμμετείχε ενεργά στον πρώτο πόλεμο στον Περσικό Κόλπο και στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας (μάλιστα, ένα αεροσκάφος είχε καταρριφθεί το 1999), ωστόσο η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποφάσισε το 2008 να αποσύρει τα 64 F-117 που είχαν κατασκευαστεί.

Αποσύρθηκαν αλλά… πετάνε ακόμα

Όμως, καθώς φαίνεται, η απόσυρσή τους δεν είναι… οριστική. Αντιθέτως, ένα κομμάτι του στόλου των F-117 έχει διατηρηθεί σε κανονική πτητική κατάσταση και τα παράξενα αεροσκάφη έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε διάφορες περιπτώσεις μέσα στο 2020 και το 2021.

Μάλιστα, ερασιτέχνης φωτογράφος απαθανάτισε σε φωτογραφία στις 22 Φεβρουαρίου του 2021 δύο F-117 να πετούν πάνω από το διεθνές αεροδρόμιο LAX του Λος Άντζελες, συνοδεύοντας ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού τύπου KC-135R της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Μυστικές δοκιμές

Σημειώνεται ότι παρατηρητές διαπίστωσαν το 2020 ότι F-117 πετούσαν πάνω από την βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Γκρουμ Λέικ, γνωστή ως «Area 51», καθώς η συγκεκριμένη βάση αποτελεί έναν χώρο για την πραγματοποίηση δοκιμών σε απόρρητα σχέδια των ΗΠΑ.

Εκτιμάται ότι τα F-117 χρησιμοποιούνται για να δοκιμάζονται αισθητήρες και ειδικές αμυντικές τακτικές για την αντιμετώπιση stealth αεροσκαφών, καθώς η ευδόκιμη θητεία των F-117 ήταν που οδήγησε στο να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα stealth μαχητικά F-22 και F-35.

Πηγή: economico.gr