Αν η ταινία «TopGun» μετέτρεψε εν μία νυκτί τον Τομ Κρουζ από έναν συμπαθητικό νεαρό ηθοποιό σε σούπερ σταρ του Χόλιγουντ, ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ταινίας ήταν τα μαχητικά αεροσκάφη του Ναυτικού, τα περίφημα F-14 Tomcat, που αποτελούσαν τη ραχοκοκκαλιά της αεροπορίας στα αεροπλανοφόρα και ένα από τα πιο επιτυχημένα σύγχρονα αεροσκάφη των ΗΠΑ.

Το πολυεργαλείο

Από το 1970 που πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του ως το 2006 οπότε και αποσύρθηκε, το F-14 με τα χαρακτηριστικά φτερά μεταβαλλόμενης γεωμετρίας θεωρήθηκε ως το πολυεργαλείο του Ναυτικού των ΗΠΑ, καθώς, αν και είχε σχεδιαστεί ως μαχητικό εναέριας υπεροχής και καταδιωκτικό προστασίας του Ναυτικού, σταδιακά άρχισε να χρησιμοποιείται και ως αεροσκάφος επίγειας κρούσης, αλλά και ως αναγνωριστικό, κάνοντας τον όρο «πολλαπλών ρόλων» συνώνυμο με το ίδιο το αεροσκάφος.

Τα Tomcat σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν υπηρεσία βρέθηκαν σε «θερμές περιοχές», από την εκκένωση της Σαιγκόν το 1974 ως τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, πραγματοποιώντας βομβαρδισμούς, αερομαχίες, αποστολές αναγνώρισης και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφθεί κάποιος. Και, ξαφνικά, το 2006 αποσύρθηκαν και εκτός από μερικά αεροσκάφη σε μουσεία, όλα τα υπόλοιπα καταστράφηκαν πλήρως.

Το πρόβλημα του Ιράν

Τι έκανε τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μια τόσο απόλυτη απόφαση, πολλώ δε μάλλον αν σκεφθεί κανείς ότι άλλα μαχητικά από την ίδια περίοδο συνεχίζουν να πετούν και να αναβαθμίζονται; Ο βασικός λόγος είναι το Ιράν, το οποίο είχε αγοράσει επί καθεστώτος Σάχη κάμποσα F-14. Μετά την ανατροπή του καθεστώτος, η πολεμική αεροπορία του Ιράν διατήρησε τα αεροσκάφη αυτά -μάλιστα τα χρησιμοποίησε στον πόλεμο με το Ιράκ- και οι ΗΠΑ, μη θέλοντας να υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα να πέσουν στα χέρια της Τεχεράνης ανταλλακτικά, προτίμησε να αποσύρει και να καταστρέψει τα δικά της μαχητικά.

«Τεχνολογία του 1960»

Ένας δεύτερος λόγος ήταν ότι το Ναυτικό είχε αρχίσει να τα αντικαθιστά με τα F/A-18E/F Super Hornet, που ήταν πιο μικρά και πιο φθηνά από τα F-14, τα οποία ο (και) υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντικ Τσένι είχε χαρακτηρίσει ως «τεχνολογία του 1960», ενώ οι κακές γλώσσες λένε ότι κάποια από τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των Tomcat πήγαν στο πρόγραμμα των F-35, που θα χρησιμοποιηθούν από το Ναυτικό, την Αεροπορία και τους Πεζοναύτες. Η ουσία παραμένει ότι τα F-14 έγιναν τα πρώτα μαχητικά 4ης γενιάς που αποσύρθηκαν παρότι έμοιαζαν να έχουν ακόμα χρόνια πτήσης.

Πηγή: economico.gr