Αν και το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-15 κλείνει φέτος 49 χρόνια από την πρώτη πτήση του, παραμένει η «ραχοκοκκαλιά» των δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και μάλιστα, πρόσφατα, κατάφερε να πετύχει ένα ιστορικό ρεκόρ.

Η «φονική βολή» ρεκόρ

Όπως ανακοινώθηκε από την Αεροπορία, στη διάρκεια μιας άσκησης ένα μαχητικό F-15C (ηλικίας περίπου 40 ετών) πέτυχε την «φονική βολή» αέρος-αέρος από τη μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί ως σήμερα. Με απλά λόγια, το μαχητικό εκτόξευσε έναν πύραυλο μέσου βεληνεκούς αέρος-αέρος AIM-120 και «σκότωσε» ένα drone BQ-167 που βρισκόταν στην μεγαλύτερη απόσταση που έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Τέτοια ρεκόρ, ωστόσο, μοιάζουν… καθημερινότητα για τα F-15, τα οποία θεωρούνται ως μια από τις πλέον επιτυχημένες πλατφόρμες που έχουν καρασκευαστεί ποτέ. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τα αεροσκάφη αυτά έχουν πετύχει ως τώρα 140 καταρρίψεις αντιπάλων χωρίς να έχουν καταρριφθεί ποτέ, ενώ εκτός από μαχητικό εναέριας υπεροχής -όπως αρχικά σχεδιάστηκε- χρησιμοποιείται και ως αεροσκάφος κρούσης με μεγάλη επιτυχία.

Ζήτημα αντικατάστασης

Ωστόσο, παρά τις συνεχείς αναβαθμίσεις που γίνονται στην πλατφόρμα, σχεδόν το 75% των τύπων F-15C/D, έχει ξεπεράσει τα όρια του κανονικού του «βίου» και η Αεροπορία επιδιώκει να τα αντικαταστήσει. Το πρόβλημα; Δεν υπάρχουν αρκετά F-22 για να αρχίσουν τα F-15C/D να… συνταξιοδοτούνται. Έτσι, οι ΗΠΑ υποχρεώθηκαν να αγοράσουν την νέα έκδοση του F-15, το F-15EX ή, όπως θα ονομάζεται επισήμως, F-15 II για να αντικαταστήσουν τα παλιότερα F-15C/D.

Κάποιοι ειδικοί εισηγούνται την σταδιακή αντικατάστασή τους με F-16, ωστόσο η πλατφόρμα αυτή θεωρείται πιο «ελαφριά», ενώ πάντα υπάρχει και το ερώτημα τι θα γίνει τελικά με τα F-35 τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα F-15C/D, αλλά η πλήρης παραγωγή τους καθυστερεί.

Πηγή: economico.gr