Πριν από μερικούς μήνες η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ενέταξε στις δυνάμεις της το πρώτο μαχητικό F-15EX, την πιο σύγχρονη και εξελιγμένη έκδοση του ιστορικού F-15 Eagle.

Πανηγύρια και ενστάσεις

Η υποδοχή του νέου αεροσκάφους έγινε με πολλές τυμπανοκρουσίες -αν και στην ονοματοδοσία, επιλέχθηκε το μάλλον βαρετό F-15 Eagle ΙΙ– και οι αξιωματικοί της αεροπορίας δήλωσαν ικανοποιημένοι που θα μπορέσουν σταδιακά να αποσύρουν τα παλιά F-15, τα οποία έχουν αρχίσει να γερνάνε επικίνδυνα. Στόχος της Αεροπορίας και της Ιπτάμενης Εθνοφρουράς είναι να αποκτηθούν τουλάχιστον 144 F-15EX μέσα στην επόμενη δεκαετία, με οψιόν να φθάσουν τα 200.

Ωστόσο, την ικανοποίηση του σώματος δεν φαίνεται να μοιράζεται αναλυτής ειδικευμένος σε ζητήματα πολεμικής αεροπορίας ο οποίος, μιλώντας για το νέο αεροσκάφος είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αποτελεί έναν «πολύ ακριβό στόχο κατάρριψης» και ότι η Αεροπορία των ΗΠΑ κάνει λάθος που επενδύει σε ένα αεροσκάφος σχεδιασμένο πριν από 45 χρόνια, το οποίο στο πλαίσιο των σύγχρονων απειλών έχει ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης και εν τέλει θα κοστίσει περισσότερο από μαχητικά 5ης γενιάς.

Οι δύο πλευρές

Από τη μία πλευρά, η απόκτηση του F-15EX από την Αεροπορία μοιάζει σχεδόν υποχρεωτική: υποτίθεται ότι το αεροσκάφος θα αντικαθίστατο από τα F-22 και τα F-35, ωστόσο, τα πρώτα παρήχθησαν σε εξαιρετικά περιορισμένους αριθμούς λόγω τεράστιου κόστους και τα δεύτερα αργούν να μπουν σε πλήρη παραγωγή και επίσης το κόστος του προγράμματός τους διαρκώς διογκώνεται. Από την άλλη τα F-15C και D ήδη έχουν ξεπεράσει το ωφέλιμο όριο ζωής τους και πρέπει να αντικατασταθούν… χθες.

Από την άλλη, ωστόσο, το F-15EX μοιάζει προβληματικό: παρά τον εκσυγχρονισμό που υπέστη σε πολλούς τομείς είναι ένα αεροπλάνο 45 ετών, κοστίζει σχεδόν 88 εκατομμύρια δολάρια το… τεμάχιο (για σύγκριση ένα F-35A κοστίζει σήμερα κάτω από 80 εκατομμύρια), έχει ωριαίο κόστος πτήσης τα 27.000 δολάρια, κυρίως, όμως, μοιάζει δύσκολο να ανταποκριθεί στο ρόλο που απαιτεί το σύγχρονο πεδίο της μάχης.

Λογιστικός «εφιάλτης»

Ήδη, Ρωσία και Κίνα έχουν μαχητικά 5ης γενιάς, τα οποία είναι πολύ πιο ικανά από το F-15EX σε όλους τους τομείς και απειλούν τα F-22 και F-35. Επίσης, μαχητικά 4ης γενιάς, ακόμα και τα πλέον εξελιγμένα, χρειάζονται αεροσκάφη υποστήριξης για να πραγματοποιήσουν επιτυχημένες αποστολές, μετατρέποντας τις επιχειρήσεις σε λογιστικό εφιάλτη. Στην «Καταιγίδα της Ερήμου» τα περίπου-5ης-γενιάς stealth αεροσκάφη F-117 αποδείχθηκαν πολύ πιο αποτελεσματικά μαχητικά κρούσης από τα F-15.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, Ρωσία και Κίνα, αλλά και χώρες που αγοράζουν οπλικά συστήματα από αυτές, όπως το Ιράν, έχουν πλέον στη διάθεσή τους πανίσχυρους πυραύλους εδάφους-αέρος και αέρος-αέρος, οι οποίοι απειλούν ευθέως ακόμα και «αόρατα» μαχητικά όπως το F-35, θέτοντας υπό μεγάλη αμφισβήτηση την ικανότητα του F-15EX να επιβιώσει σε μια επιχείρηση ενάντια σε τέτοια συστήματα και τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα και η ανοχή για τέτοιες απώλειες.

Ζήτημα διάθεσης πόρων

Ωστόσο, εκεί που όλοι καταλήγουν είναι ότι το F-15EX καταλήγει να στερεί πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε καλύτερες και πιο σύγχρονες πλατφόρμες εναέριας μάχης όπως το NGAD, ή ακόμα και μη επανδρωμένα σκάφη όπως το XQ-58A Valkyrie, τα οποία μοιάζουν να έρχονται προσαρμοσμένα για τον πόλεμο του μέλλοντος και καλούν σε αλλαγή τακτικής. Ειδάλλως, οι ΗΠΑ θα αγοράζουν απλώς «ακριβούς στόχους».

Πληροφορίες: Insider

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr