Η απαλειφή από το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του Πενταγώνου της τροπολογίας Πάπας-Παλόν, που έθετε αυστηρούς όρους για την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, «άνοιξε την όρεξη» της Άγκυρας, η οποία και πιέζει για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλωσόρισε το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά στο ξεκάθαρο μήνυμα που επέλεξε να στείλει με αυτό το Κογκρέσο προς την Άγκυρα για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, και, αντιθέτως, επικεντρώθηκε στην δυνητική πώληση των νέων F-16 στην Τουρκία.

«Τελικά η απουσία κάποιου αρνητικού στοιχείου (σ.σ. στο νομοσχέδιο) είναι μια θετική εξέλιξη. Την καλωσορίζουμε», δήλωσε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη με τον Μολδαβό ομόλογό του Νίκου Ποπέσκου. Η έγκριση αυτού του νομοσχεδίου θα εξυπηρετήσει «τα συμφέροντα όλων», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι η διαδικασία πρέπει να οριστικοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν».

Δήλωση νομοθετικής πρόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο μετά την απαλειφή της τροπολογίας, συμπεριέλαβε σχετική αναφορά στο συνοδευτικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό, όπου σημειώνεται ότι «πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων».

Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν (η οποία τάσσεται υπέρ της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, αλλά περιμένει τις αποφάσεις του Κογκρέσου), καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις και η επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.

Έχει δρόμο ακόμα

Και, φυσικά, παραμένει για την ώρα η εκπεφρασμένη πρόθεση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, να μπλοκάρει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, αν η Άγκυρα δεν δεσμευτεί σε μια σειρά πραγμάτων, προεξάρχον των οποίων είναι ο σεβασμός στα σύνορα της Ελλάδας  από το καθεστώς της Άγκυρας. Όπερ σημαίνει ότι η Τουρκία έκανε ένα βήμα προς στην κατεύθυνση που επιθυμεί, αλλά υπάρχει… δρόμος ακομα.

Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι η αγορά των 40 νέων και η αναβάθμιση των 80 παλιών F-16 αποτελεί sine qva non για την Τουρκία, η οποία βλέπει το στόλο της αεροπορίας της να γερνά επικίνδυνο και αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνει από αεροπορία, όσο ισχύουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, S-400.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr