Τις οργισμένες αντιδράσεις της Άγκυρας προκαλεί Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, ο οποίος με το hashtag #no_jets_for_turkey, επιχειρεί να αποτρέψει την έγκριση της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40 νέων και κιτ αναβάθμισης 79 παλιότερων F-16.

Απόπειρα μπλόκου

O λόγος για τον γερουσιαστή από το Κεντάκι, Ραντ Πολ, ο οποίος εισήγαγε νομοθέτημα στο Κογκρέσο με το οποίο καλεί τους Αμερικανούς νομοθέτες να απορρίψουν την πώληση των μαχητικών, αλλά και άλλων όπλων και υπηρεσιών στην Τουρκία. Το νομοθέτημα έτυχε διπλής ανάγνωσης και εστάλη στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, αν και εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι και ότι τελικά το Κογκρέσο θα εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Η κίνηση του Πολ έχει θορυβήσει την Άγκυρα, η οποία, ωστόσο, επιχειρεί να την υποβαθμίσει, καθώς πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δηλώνουν ότι δεν αναμένεται κάποια αρνητική εξέλιξη για την Τουρκία αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε Πολ, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή της πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, αρχιπλοίαρχος Ζεκί Ακτούρκ, σημείωσε, δε, χαρακτηριστικά ότι «η σιωπή του Κογκρέσου συνεχίζεται. Δεν αναμένεται να υπάρξει καμία αρνητική εξέλιξη σε αυτή τη διαδικασία».

«Η διαδικασία συνεχίζεται όπως είχε σχεδιαστεί»

Παράλληλα, το CNN Turk μετέδωσε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του στην Άγκυρα Ντιτζλέ Τζάνοβα, σύμφωνα με το οποίο «επίσημες πηγές» στην τουρκική πρωτεύουσα επεσήμαναν ότι «η διαδικασία πώλησης των F-16 συνεχίζεται όπως είχε σχεδιαστεί, ο συνομιλητής της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία είναι η αμερικανική κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι «ο γερουσιαστής Πολ δεν είναι μέλος της Επιτροπής (σ.σ. Διεθνών Σχέσεων). Η σχετική πρωτοβουλία έγινε ως μια μεμονωμένη πρωτοβουλία ενός γερουσιαστή».

«Αυτό σημαίνει ότι για να εμποδιστεί η διαδικασία, το σχετικό αίτημα θα πρέπει να περάσει τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και εκτιμάται πως σε αυτό το στάδιο αυτή η πιθανότητα είναι πολύ χαμηλή. Ακόμη και αν όμως περάσει, ο Μπάιντεν μπορεί να βάλει βέτο ασκώντας το δικαίωμά του ως προέδρου», υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι το πρωί της ερχόμενης Κυριακής λήγει η προθεσμία των 15 ημερών προκειμένου να υποβληθούν ενστάσεις για την πώληση.

Ο Ραντ Πολ ανήκει στους λεγόμενους «σκληρούς» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με την ίδιο να αυτοπροσδιορίζεται ως «libertarian» (σ.σ. ελευθεριακός), ήτοι υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων και κατά της οιασδήποτε παρέμβασης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr