Η σταδιακή μετατροπή των μαχητικών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον πλέον εξελιγμένο τύπο «Viper» δεν είναι η μόνη παρέμβαση που θα γίνει στα αεροσκάφη. Αντιθέτως, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους περιλαμβάνει και άλλες αναβαθμίσεις, οι οποίες πρόσφατα πήραν το πράσινο φως από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πακέτο 270 εκατ. δολαρίων

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας (Defense Security Cooperation Agency-DSCA) των ΗΠΑ, η οποία είναι η Υπηρεσία που ασχολείται με τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ενέκρινε πακέτο ύψους 270 εκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τεχνικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικά εργαλεία, συστήματα στόχευσης και ανάλυσης δεδομένων, και εντάσσεται στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών.

Στο δρόμο για το Κογκρέσο

Τώρα, το πακέτο αυτό θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως και από το Κογκρέσο, κάτι που αναμένεται να γίνει χωρίς πολλά προβλήματα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος των 270 εκατ. δολαρίων είναι το μέγιστο που υπολογίζεται και ότι τελικά αναμένεται να είναι μικρότερο, καθώς θα καθοριστούν οι τελικοί όροι μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, αλλά και των εταιρειών που θα παράσχουν τα υλικά και τις υπηρεσίες. Όπως είναι ήδη γνωστό, η αναβάθμιση των F-16 θα τα κάνει τα πλέον εξελιγμένα και ικανά αεροσκάφη του τύπου αυτού.

Εναέρια κυριαρχία

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ήδη το πρώτο ελληνικό F-16 Viper είναι έτοιμο και περνά το τελευταίο στάδιο των δοκιμών και εκπαίδευσης, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αναμένεται να παραλάβει και τα πρώτα Rafale της γαλλικής εταιρείας Dassault μέχρι το τέλος του 2021, ενισχύοντας σημαντικά τις αμυντικές της ικανότητες, όσον αφορά στο ζήτημα της εναέριας κυριαρχίας, ιδίως, δε, έναντι της Τουρκίας, η οποία, μάλιστα, λόγω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ δεν μπορεί να αναβαθμίσει τα δικά της F-16 ούτε να αποκτήσει τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35, από το πρόγραμμα των οποίων αποβλήθηκε λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr