Αν και κοντεύει τα 45 χρόνια υπηρεσίας στις Πολεμικές Αεροπορίες 26 χωρών -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα-, το F-16 Fighting Falcon παραμένει ένα από τα πλέον επιτυχημένα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Το πρώτο ιδιωτικό F-16

Τόσο επιτυχημένο που, πλέον, περνά και σε χέρια… ιδιωτών: καθώς διάφορες Πολεμικές Αεροπορίες αποσύρουν κάποια από τα παλιότερα μοντέλα τους για νέα μαχητικά, κάποιες εταιρείες, μετά από συμφωνίες με τα κράτη και -προφανώς- πολύπλοκες διαπραγματεύσεις αρχίζουν να αποκτούν τα μαχητικά, να τα αναβαθμίζουν και να τα χρησιμοποιούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με το The Drive, μια από αυτές τις εταιρείες, η Top Aces, απέκτησε πρόσφατα ένα F-16 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, το μετέφερε στις ΗΠΑ και το μαχητικό πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του ως… ιδιωτικό αεροπλάνο, η οποία διήρκησε περίπου μια ώρα και έγινε στο Κέντρο Αριστείας της εταιρείας στο αεροδρόμιο Mesa Gateway στην πολιτεία της Αριζόνα. Μάλιστα, η εταιρεία προτίθεται να αποκτήσει στόλο περίπου 29 μαχητικών αεροσκάφων.

Εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες

Τι θα τα κάνει, όμως; Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτό τον στόλο μαχητικών 4ης γενιάς για να υποστηρίξει την αυξανόμενη ζήτηση του Πενταγώνου για «εικονικά εχθρικούς αεροπορικούς αντιπάλους», ενεργώντας ως επιτιθέμενα αεροσκάφη, προκειμένου να εκπαιδεύονται σε ρεαλιστικά σενάρια αερομαχιών και επιχειρήσεων τα πληρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Σώματος Πεζοναυτών.

Σημειώνεται ότι η Top Aces που έχει έδρα τον Καναδά διαθέτει ήδη και μαχητικά A-4, τα οποία, μάλιστα, έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά. Για την ιστορία, το ισραηλινό F-16 είναι… μπαρουτοκαπνισμένο, καθώς έχει συμμετάσχει σε πολλές επιχειρήσεις και αερομαχίες της ισραηλινής αεροπορίας και φέρει το παρατσούκλι «Mig Killer».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr