Από το 2005, οπότε και εντάχθηκε οργανικά στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το stealth μαχητικό 5ης γενιάς F-22 Raptor αποτελεί την κορωνίδα της τεχνολογίας, όσον αφορά στα πολεμικά αεροπλάνα. Τόσο προηγμένο είναι που η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες απαγορεύεται διά νόμου, από φόβο μήπως η τεχνολογία του διαρρεύσει.

Το μεγάλο face-lift

Ωστόσο, όπως κάθε οπλικό σύστημα, έτσι και τα F-22 χρειάζονται κατά καιρούς παρεμβάσεις, ώστε να γίνουν καλύτερα, να επιδιορθωθούν ζημιές και βλάβες και να αναβαθμιστούν τόσο σε μηχανικό όσο και σε ηλεκτρονικό επίπεδο, ώστε να παραμείνουν ενεργά και στην αιχμή της τεχνολογίας.

Έτσι, σύμφωνα με την USAF πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των υπαρχόντων μαχητικών, το οποίο, μάλιστα, ήταν τόσο ευρύ που διασφαλίζει ότι τα F-22 θα μπορούν να πετούν σχεδόν… για πάντα, ή τουλάχιστον ως το 2060, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Διπλάσιος χρόνος ζωής

Ο αρχικός χρόνος ζωής των F-22 είχε προσδιοριστεί στις 8.000 ώρες πτήσης, ωστόσο, μετά το πρόγραμμα αναβάθμισης προστέθηκαν άλλες 8.000 ώρες, όπερ σημαίνει ότι η επιχειρησιακή ζωή των περίφημων αυτών μαχητικών διπλασιάστηκε. Όμως για να γίνει αυτό χρειάστηκαν σημαντικές παρεμβάσεις.

Έτσι, τα F-22 ενισχύθηκαν δομικά (άτρακτος, φτερά, ουρά, συστήματα πτήσης, κλπ), διορθώθηκαν ζημιές που είχαν υποστεί, ξαναπεράστηκαν με ειδική αντιραντάρ βαφή και έγιναν και άλλες παρεμβάσεις, καθώς χρησιμοποιήθηκαν έξι ειδικές μηχανές συντήρησης των αεροσκαφών.

Τέλος παραγωγής από το 2012

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έχουν κατασκευαστεί 195 F-22, ενώ η παραγωγή τους σταμάτησε το 2012, οπότε και παραδόθηκαν τα τελευταία μαχητικά, καθώς το κόστος κατασκευής τους ήταν τεράστιο και ο αριθμός των σειριακά κατασκευασμένων αεροσκαφών περιορίστηκε στα 187, από 750 που είχαν αρχικά σχεδιαστεί.

Σημειώνεται ότι τα F-22 έχουν σχεδιαστεί κυρίως ως μαχητικά εναέριας υπεροχής, ωστόσο, έχουν χρησιμοποιηθεί και για επίγειες επιθέσεις, ενώ είναι ικανά να διεξάγουν αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και συγκέντρωση πληροφοριών μάχης.

Πηγή: economico.gr