Το ότι το μαχητικό 5ης γενιάς F-22 Raptor θεωρείται ως το πλέον εξελιγμένο αεροσκάφος που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ είναι κάτι που έχει γραφτεί πλειστάκις.

Ωστόσο, πολύς κόσμος έμεινε με το στόμα ανοιχτό ότι στο διαδίκτυο εμφανίστηκαν βίντεο με ένα από τα λίγα (κατασκευάστηκαν μόλις 187) μαχητικά αυτά σκεπασμένό με ειδική αντανακλαστική βαφή, που έμοιαζε με καθρέφτη. Η βαφή αυτή, όπως φαίνεται και από τις εικόνες, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του F-22, εκτός από κάποια σημεία, όπως ραφές ή στα φτερά.

Το μαχητικό δεν έχει κάποια σημάδια που να το εντάσσουν σε κάποια πτέρυγα μάχης και η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε καθώς το F-22 ετοιμαζόταν να απογειωθεί από την αεροπορική βάση Νέλις στη Νεβάδα. Πρόσφατα, μάλιστα, στο διαδίκτυο ανέβηκε και βίντεο με το F-22 «καθρέφτη», το οποίο επέτρεψε να παρατηρηθούν κι άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την περίεργη «βαφή» του μαχητικού.

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο, ωστόσο, είναι γιατί ένα τόσο σπάνιο και τόσο εξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ χρησιμοποιείται κατά τέτοιο τρόπο. Η Πολεμική Αεροπορία δεν έχει δώσει ακόμα καμία απάντηση, ωστόσο, εικάζεται ότι η «βαφή» είναι κάποιο εξωτικό υλικό και ότι το αεροσκάφος χρησιμοποιείται ώστε να διαπιστωθεί πώς εμφανίζεται σε συστήματα στόχευσης που χρησιμοποιούν υπέρυθρες ακτίνες.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρσι η Αεροπορία δοκίμασε αεροσκάφη καλυμμένα με μια μεταλλική ανακλαστική βαφή, ενδεχομένως ως στόχους για χαμηλής ισχύος όπλα λέιζερ. Ωστόσο, όλα αυτά ανήκουν στο πεδίο της σπέκουλας, καθώς είναι γνωστό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ πειραματίζονται με διάφορα εξωτικά υλικά για την κατασκευή οπλικών συστημάτων.

Η ουσία παραμένει ότι το F-22 «καθρέφτης» έχει κινήσει το ενδιαφέρον των παρατηρητών αεροσκαφών, αλλά και των αναλυτών, οι οποίο επιχειρούν να λύσουν το «αίνιγμα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr