Τον Οκτώβριο του 2018 ο τυφώνας Μάικλ σάρωσε τη νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ και μαζί και την αεροπορική βάση Τίνταλ στη Φλόριντα. Εκτός από τις καταστροφές που προκάλεσε, ο τυφώνας ξεγύμνωσε και ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.

Η Τίνταλ είναι η βάση μιας πτέρυγας μάχη των περίφημων stealth μαχητικών 5ης γενιάς, F-22, και κέντρο εκπαίδευσης των πιλότων των συγκεκριμένων μαχητικών. Μετά το πέρασμα του τυφώνα, 17 αεροσκάφη είχαν υποστεί διάφορες ζημιές. Ήτοι, σχεδόν το 10% του συνόλου των F-22 είχε τεθεί εκτός μάχης για κάποιο διάστημα.

Τα εγγενή προβλήματα 

Τα F-22 είναι, σχεδόν χωρίς αμφιβολία, τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη που πετούν σήμερα. Είναι τόσο προηγμένα που αποτελούν εθνικό απόρρητο και απαγορεύεται η πώλησή τους εκτός ΗΠΑ. Μάλιστα, χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσουν μαχητικά 5ης γενιάς με στόχο να ανταγωνιστούν τα F-22.

Ταυτόχρονα, όμως, τα περίφημα μαχητικά έχουν και μερικά εγγενή προβλήματα. Είναι πολύ λίγα, καθώς -λόγω του υψηλού κόστους τους, 412 εκατ. δολάρια ανά αεροσκάφος- κατασκευάστηκαν μόνο 187. Η συντήρησή τους είναι δύσκολη, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, και πολύ απαιτητική λόγω του εξαιρετικά προηγμένου χαρακτήρα τους.

Ανεπαρκής αριθμός μαχητικών

Εν ολίγοις, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ πάντα δυσκολεύεται να διαθέσει επαρκή αριθμό αυτών των εξαιρετικών μαχητικών και συχνά αναγκάζεται να «κόβει στη μέση» πτέρυγες μάχης όταν χρειάζεται να στείλει κάποια F-22 σε αποστολές στο εξωτερικό.

Η κατάσταση αυτή θεωρείται ότι θα μπορέσει να διορθωθεί εν μέρει όταν τα F-22 αρχίσουν να συνεργάζονται με τα F-35, τα οποία είναι σαφώς πολύ περισσότερα. Επίσης, οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι το νέο μαχητικό εναέριας κυριαρχίας που σχεδιάζουν θα μπορέσει να είναι έτοιμο όσο πιο γρήγορα γίνεται (ήδη μέσα σε ένα χρόνο σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε πρωτότυπο αεροσκάφος και άρχισαν δοκιμές), ώστε μην επιβαρύνονται περισσότερο τα F-22.

Πηγή: economico.gr