Αν κάποιος θέλει να «μεταφράσει» τις έξαλλες αντιδράσεις του Τούρκου προέδρου σε βάρος της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το «κλειδί» για την αποκρυπτογράφησή τους είναι απλό και ακού στο όνομα «F-35».

Κι αυτό, διότι στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματούχων αποτελούμενο από στελέχη του Πενταγώνου αλλά και της εταιρείας Lockheed Martin, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο θα μεταβεί αύριο στο υπουργείο ώστε να ξεκινήσουν και επίσημα οι ενημερώσεις και οι διαπραγματεύσεις για τα λεγόμενα «αόρατα» μαχητικά.

Προμήθεια 20 μαχητικών

Όπως έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την αγορά δύο μοιρών F-35, την επόμενη δεκαετία. Η πρόταση των ΗΠΑ αφορά στην προμήθεια 20 μαχητικών τα οποία κοστολογούνται στα 3,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το letter of interest αναμένεται να σταλεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς τις ΗΠΑ στα τέλη του καλοκαιριού.

Η ελληνική πλευρά θα αναμένει την απάντηση των ΗΠΑ για την διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Με τη θετική απάντηση των ΗΠΑ, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύναψης της συμφωνίας και στη συνέχεια η παραγωγή, η εκπαίδευση των πιλότων και του τεχνικού προσωπικού και αν όλα εξελιχθούν ομαλά η έναρξη παράδοσης των νέων μαχητικών 5ης γενιάς από το 2028.

Η κατάσταση στην Τουρκία

Κι όλα αυτά σε μια στιγμή που η Τουρκία, όχι μόνο έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα JSF, το οποίο, μάλιστα, χρηματοδοτούσε, όχι μόνο δεν φαίνεται ότι θα μπορέσει να αποκτήσει τα μαχητικά (σκόπευε να αγοράσει 100 F-35), αλλά ακόμα και το αίτημά της για την αγορά 40 νέων F-16 και την αναβάθμιση άλλων 85 προς το παρόν αδυνατεί να περάσει το «εμπόδιο» του αμερικανικού Κογκρέσου, παρότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι θετική.

Πλέον, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια προοπτική, ο κίνδυνος η πολεμική αεροπορία της Τουρκίας να πάθει ό,τι και η αεροπορία του Ιράν, που αναγκάζεται να κανιβαλλίζει ανταλλακτικά από ακινητοποιημένα F-14 για να συνεχίσουν να πετούν όσα της έχουν απομείνει, είναι σαφώς ορατός και μόνο μια μεγάλη στροφή των ΗΠΑ θα μπορέσει να τον αποτρέψει πραγματικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr