Πως βλέπει η Ουάσιγκτον την αγορά των F-35 από την Ελλάδα

Το F-35, το stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, ανέλαβε υπηρεσία για πρώτη φορά το 2015, για λογαριασμό του σώματος των Πεζοναυτών. Από τότε ως και σήμερα είναι αμφίβολο, ωστόσο, αν έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από 800-900 αεροσκάφη συνολικά. Κάτι που, όμως, φαίνεται ότι θα αλλάξει σύντομα.

Το κρίσιμο τεστ

Σύμφωνα, λοιπόν, με αξιωματούχους του Πενταγώνου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο κύκλος δοκιμών «Joint Simulation Environment», γεγονός που επιτρέπει την έναρξη της παραγωγής πλήρους ρυθμού των αεροσκαφών. Συγκεκριμένα, οι περίπλοκες και απαιτητικές δοκιμές των F-35 ολοκληρώθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 και πλέον το Γραφείο Επιχειρησιακών Δοκιμών και Αξιολόγησης του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DOT&E) θα αναλύσει τα στοιχεία και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, ώστε να καταρτησθεί σχετική έκθεση με τα αποτελέσματα που αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία του Πενταγώνου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Δύσκολες δοκιμασίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος δοκιμών «Joint Simulation Environment», στον οποίο συμμετείχαν και οι τρεις εκδόσεις – διαμορφώσεις των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35, διεξήχθη στην βάση Patuxent River της Αεροπορίας Ναυτικού των ΗΠΑ και αποτελούνταν από συνολικά 64 σενάρια και προσομοιώσεις που είχαν ως στόχο να εξοικειώσουν τόσο τους πιλότους όσο και τα αεροσκάφη με πραγματικές συνθήκες μάχης, κάνοντας προσομοιώσεις όπως:

  • καταστροφή εχθρικών συστημάτων αεράμυνας και ραντάρ
  • αναχαίτιση εχθρικών πυραύλων cruise
  • αναχαίτιση εχθρικών εναέριων απειλών
  • αεροπορική απαγόρευση
  • επίτευξη αεροπορικής υπεροχής.

Εκ των ων ουκ άνευ

Η συγκεκριμένη δοκιμασία αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης F-35 στο επόμενο στάδιο δηλαδή, στην παραγωγή πλήρους ρυθμού των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς σε μια χρονική συγκυρία όπου όχι μόνο η ζήτηση για τα F-35 έχει «χτυπήσει κόκκινο» με πιο πρόσφατα παραδείγματα την Ρουμανία, την Τσεχία αλλά και την χώρα μας αλλά και που μόλις ο μισός στόλος των F-35 των ΗΠΑ είναι επιχειρησιακά έτοιμος, σύμφωνα με το GAO. Σημειωτέον ότι το τεστ είχε αναβληθεί τουλάχιστον τρεις φορές, πηγαίνοντας χρόνια πίσω την πλήρη παραγωγή του αεροσκάφους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr